Jaanipäevatoidud. Eesti, Rootsi ja Soome köök ja
kombed
Merrit Kiho ja Jaan
Kiho
See raamat räägib
põhjamaade kõige tähtsama püha rituaalidest ja toitudest. Rootsis on see püha
midsommar, Soomes juhannus, Eestis jaanipäev. Toidud ja kombed on erinevad, aga
samas ka sarnased. Üks mis kindel, vaimude ja inimeste vaheline sein on sel ööl
õhkõhukene, vaat et olematu...
Et jaaniööd nautida ja end mitte toidutegemisega koormata, oleme valinud sellesse raamatusse 30 lihtsat retsepti. Paljud toidud saab enne pidu valmis teha.
Et jaaniööd nautida ja end mitte toidutegemisega koormata, oleme valinud sellesse raamatusse 30 lihtsat retsepti. Paljud toidud saab enne pidu valmis teha.
JAANID EESTIS
Pidulik kukeseenesupp
(lk. 13). Selle kerge supi jaoks vajad: kukeseeni, šalottsibulat,võid, valget
veini, Põltsamaa Kuldset, vahukoort, kana- või köögiviljapuljongit,
kadakamarju, sojakastet, Roqueforti juustu, sidrunipipart, soola (vajadusel) ja
hakitud ürte (nt lehtpeterselli). Supi kõrvale sobib pakkuda ka võiseid
pärmi-lehttainapulgakesi.
Päris vanaaegne
seašašlõkk (lk. 20). Selle jaoks vajad sea- või lambaliha, sibulat, soola,
musta pipart, sidrunimahla, võid, tomateid, sibulalauku ja granaatõunaseemneid.
See retsept on pärit ühest vanast Stalini-aegsest kokaraamatust. Šašlõki
serveerimisel vala lihale sulavõid ning lisa tomatid, sibulalaugud ja
granaatõunaseemend.
Suitsukalasalati
(lk. 31) tegemiseks vajad suitsuräime, rohelist sibulat, kurki, keedumuna,
kitsejuustu. Kastmeks Smetanat, soola, suhkrut, musta pipart ja paar tilka
valgeveiniäädikat.
Napoleoni kook
(lk. 37) Põhjaks võiga lehttainat, vahele maasikatoormoosi ja keedukreemiks
vajad: munakollaseid, suhkrut, jahu, maisitärklist, piima ja vanillikauna
seemneid.
JAANID ROOTSIS
Gubbröra ehk
munamääre (lk. 47) valmib: munast, anšoovisefileedest, punasest sibulast,
murulaugust, tillist js creme fraich´ist
või Smetanast. Jaga kogus näkileibadele ja kaunista maitserohelisega.
Noored aiaviljad kõik
rõõmsalt salatina koos (lk. 57). Seda kartulisalatit sobib pakkuda
täiesti eraldi roana või grill-liha kõrvale. Salati jaoks vajad: värskeid
pisikesi pestud kartuleid koorega, tilli, võid, noort redist, sibulat koos
mugulatega, rabarbarit, suhkrut, beebispinatit, sidruni mahla, mädarõika just
või valmis mädarõigast, soola ja musta pipart.
Lahtise
Västerbottensosti juustu piruka (lk. 61) jaoks vajad: nisujahu, rukkijahu,
võid, vett, viina (tainas). Täidiseks 500 g Västerbottensosti juustu,
(vahu)koort, muna, musta pipart, lehtpeterselli (soovi korral). Kaunistuseks
punast sibulat, siiamarja ja creme
fraich´i..
Paku kõrvale klaas külma õlut või pitsike sidruninapsu (lk. 63). Napsu jaoks
vajad viina, sidrunit (koort) ja valget siirupit.
JAANID SOOMES
Kingsepa lõhe
(lk. 77) jaoks vajad: räimefileed, soola, tilli, sibulat. Leeme jaoks vajad:
30% äädikat, suhkrut, roseepipart, vürtsi, loorberilehti.
Peekonisse peidetud
hakkliha porrukartulitega (lk. 85). Toidu jaoks vajad: (delikatess)
hakkliha, külma keedetud kartulit, täisterariivleiba, vett, soola-pipart,
riivitud muskaatpähklit, peekoniviile, toorest kartulit, porrulauku, pisut
oliivõli, puljongit ja riivitud juustu.
Maasikabool (lk.
87). Joogi jaoks vajad: jäist viina,, jäist maasikalikööri, jääkülma
sidrunilimonaadi või sidrunimaitselist mullivett ja külmutatud maasikaid (jää
asemel)
.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar