15. juuni 2016

Salatit? Alati!


Hele-Mai Alamaa













Elagu salat! Värske ja värviline, ootamatud kombinatsioonid ja paras segadus taldrikul. Midagi soolast, midagi magusat, midagi sooja, midagi külma. Head rasvaja erinevaid maitseid, krõmpsuvaid seemneid ja pähkleid. Hele-Mai salatilauas keegi nälga ei jää. Kere saab kõrvuni täis ja meele rõõmsaks!

Kokapaberid mul ette näidata ei ole, aga rõõmsaid nägusid, kes armastavad minu söögilaua taga istuda, on terve ports. Siit julgus oma roogasid jagada. Raamatuid on minult ilmunud mitmeid- küll üksinda, küll kellegagi kahasse.

Selles raamatus ei valminud ükski roog ainult pildistamiseks. Kõik need toidud olid söömiseks, sõpradele.

Tähtis teada!
* Tooraine peab olema värske!
* Alati ei ole salatikastet vaja! Salati komponendid annavad ise mahlasust
* Salatikaste lisa vahetult enne serveerimist!
* Rosinatele, pähklitele ja kuivatatud puuviljadele vala enne tarvitamist kuum vesi peale!
* Salatilauale panen alati oliivõli ja soola- ning pipraveski
* Kasutan salativurri!
Loe veel häod nõuandeid lk. 12!


Hele-Mai Alamaa

Retseptid

Praetud pirn halloumiga, ajurveda ainetel (lk. 19). Selle imelise hommikusöögi jaoks vajad: halloumi juustu või mõnda muud praejuustu, pirne, võid, mett, nelgitera/kaneeli (soovi korral), peotäis mandlilaaste.

Kartul, muna, tuunikala (lk. 36). Salati komponendid: tuulikala õlis, munad, keedetud kartul, kapparid, mutulauk, sool, rukola. Kastmeks: sidrunimahl, teraline sinep, vedel mesi, oliivõli.

Mustad läätsed ahjuköögiviljadega (lk. 54) See toitev salat valmib: tumedatest läätsedest, kirsstomatitest, küüslaugust, suvikõrvitsast, paprikast (punane ja kollane), oliivõlist, soolast, palsamiäädikast, sidrunist. Maitseainetest punet, estragoni, peterselli vm. endale sobivat lisandit.

Purpur, ilus ja hea (lk. 84). Kui suvi kisub juba sügise poole ja turul on saadaval peedid ja õiged granaatõunad ning punased apelsinid, siis on hea teha seda salatit. Valmistamiseks vajad: punapeeti, veriapelsini, granaatõuna, kõvemat kitsejuustu või fetat, soola, oliiviõli, palsamiäädikat. Serveerimiseks rohelist slatikraami.

Tõesti maitsev kuumsuitsulõhe feta, peedi ja munaga (lk. 112). Salati jaoks vajad: kuumsuitsulõhet, peeti (keedetud või ahjus kõpsetatud), pehmet fetat, muna, granaatõuna, rohelist krõmpsuvat kraami ja pundike murulauku.

Kana, pesto, maasikad (lk. 125). Salati jaoks vajad: kanafileed, erinevat rohelist, paar tomatit, avokaadot, paprika, maasikaid, soola-pipart, sidrunit, praadimiseks õli, enda tehtud pestot (vt lk 134)

Nektariin ja feta, seemnetega (lk. 138). Salatiks vajad: nektariini, pehmet fetat, praadimiseks võid, erinevaid seemeneid (seesami, päevalille, kõrvitsa) ja pähkleid. Serveerimiseks rukolat.

Arbuus feta, piparmündi ja basiilikuga (lk. 144) See sooja suve salat koosneb: arbuusist, fetast, piparmündist, basiilikulehtedest, palsamiäädikast ja oliivõlist. Kõrvale sobib mõnu mullidega ja pisut alkoholi sisaldav jook. Ideaalne!

Pavlovi-segadus (lk. 156). Magustoidu tegemiseks vajad: jäätist, rõõska koort, vanillisuhkrut, sidrunimahla, beseed, marju (maasikad, vaarikad, mustikad, astelpajumarjad, sõstrad). Või troopiline Pavlov: nektariinid, apelsinid, grenadillid, mango ja ananass.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar