Salatit? Alati!
Hele-Mai Alamaa
Elagu salat! Värske ja värviline,
ootamatud kombinatsioonid ja paras segadus taldrikul. Midagi soolast, midagi
magusat, midagi sooja, midagi külma. Head rasvaja erinevaid maitseid,
krõmpsuvaid seemneid ja pähkleid. Hele-Mai salatilauas keegi nälga ei jää. Kere
saab kõrvuni täis ja meele rõõmsaks!
…
Kokapaberid mul ette näidata ei
ole, aga rõõmsaid nägusid, kes armastavad minu söögilaua taga istuda, on terve
ports. Siit julgus oma roogasid jagada. Raamatuid on minult ilmunud mitmeid-
küll üksinda, küll kellegagi kahasse.
Selles raamatus ei valminud ükski
roog ainult pildistamiseks. Kõik need toidud olid söömiseks, sõpradele.
Tähtis teada!
* Tooraine peab olema värske!
* Alati ei ole salatikastet vaja!
Salati komponendid annavad ise mahlasust
* Salatikaste lisa vahetult enne
serveerimist!
* Rosinatele, pähklitele ja
kuivatatud puuviljadele vala enne tarvitamist kuum vesi peale!
* Salatilauale panen alati
oliivõli ja soola- ning pipraveski
* Kasutan salativurri!
Loe veel häod nõuandeid lk. 12!
Hele-Mai Alamaa
Retseptid
Praetud pirn
halloumiga, ajurveda ainetel (lk. 19). Selle imelise hommikusöögi jaoks vajad:
halloumi juustu või mõnda muud
praejuustu, pirne, võid, mett, nelgitera/kaneeli (soovi korral), peotäis
mandlilaaste.
Kartul, muna,
tuunikala (lk. 36). Salati komponendid: tuulikala õlis, munad,
keedetud kartul, kapparid, mutulauk, sool, rukola. Kastmeks:
sidrunimahl, teraline sinep, vedel mesi, oliivõli.
Mustad läätsed
ahjuköögiviljadega (lk. 54) See toitev salat valmib: tumedatest läätsedest,
kirsstomatitest, küüslaugust, suvikõrvitsast, paprikast (punane ja kollane),
oliivõlist, soolast, palsamiäädikast, sidrunist. Maitseainetest punet,
estragoni, peterselli vm. endale sobivat lisandit.
Purpur, ilus ja hea
(lk. 84). Kui suvi kisub juba sügise poole ja turul on saadaval peedid ja õiged
granaatõunad ning punased apelsinid, siis on hea teha seda salatit.
Valmistamiseks vajad: punapeeti, veriapelsini, granaatõuna, kõvemat kitsejuustu
või fetat, soola, oliiviõli, palsamiäädikat. Serveerimiseks rohelist
slatikraami.
Tõesti maitsev
kuumsuitsulõhe feta, peedi ja munaga (lk. 112). Salati jaoks vajad: kuumsuitsulõhet,
peeti (keedetud või ahjus kõpsetatud), pehmet fetat, muna, granaatõuna,
rohelist krõmpsuvat kraami ja pundike murulauku.
Kana, pesto, maasikad
(lk. 125). Salati jaoks vajad: kanafileed, erinevat rohelist, paar tomatit,
avokaadot, paprika, maasikaid, soola-pipart, sidrunit, praadimiseks õli, enda
tehtud pestot (vt lk 134)
Nektariin ja feta,
seemnetega (lk. 138). Salatiks vajad: nektariini, pehmet fetat,
praadimiseks võid, erinevaid seemeneid (seesami, päevalille, kõrvitsa) ja
pähkleid. Serveerimiseks rukolat.
Arbuus feta,
piparmündi ja basiilikuga (lk. 144) See sooja suve salat koosneb:
arbuusist, fetast, piparmündist, basiilikulehtedest, palsamiäädikast ja
oliivõlist. Kõrvale sobib mõnu mullidega ja pisut alkoholi sisaldav jook.
Ideaalne!
Pavlovi-segadus
(lk. 156). Magustoidu tegemiseks vajad: jäätist, rõõska koort, vanillisuhkrut,
sidrunimahla, beseed, marju (maasikad, vaarikad, mustikad, astelpajumarjad,
sõstrad). Või troopiline Pavlov: nektariinid,
apelsinid, grenadillid, mango ja ananass.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar