12. aug 2016

Aiast kööki

Pille Petersoo ja Tiina Tammet













“Aiast kööki” on raamat hobiaednikule, kellele meeldib süüa teha. Kodu & Aed aiatoimetaja Tiina Tammet õpetab, kuidas kasvatada 23 söödavat taime alates rabarberist ja lõpetades pastinaagiga. Pille Petersoo aga näitab, kuidas neid toiduks tarvitada ja pakub proovimiseks 92 retsepti.
Raamatus antakse ülevaade erinevate aiasaaduste kasvatamisest: kuidas neid korjata, külvata, millal panna mulda ja millal välja võtta. Lisaks head nõuanded: kuidas neid süüa(toorelt/keedetult/vokitult/praetult), killiste maitsetaimedega nendest valmistatud roogasid maitsta ja millised toiduained milliste köögiviljadega kokku sobivad.


Retseptid

Sparglipirukas (lk. 20). Piruka jaoks vajad: tavalist või pärmilehttainast, sprglivarsi, riivitud juustu (nt Gouda), muna 35% rõõska koort. Maitsestamiseks: soola, musta pipart ja muskaati.

Porgandiküpsised (lk. 61). Küpsiste jaoks vajad: toasooja võid, suhkrut, peenelt riivitud porgandit, nisujahu, küpsetuspulbrit, vanillisuhkrut, soola, terveid mandleid.
Nipp! Kui unustasid võipaki külmkappi, siis riivi võid peene riiviga otse segamiskaussi- säästad aega!

Ahjupaprikad apteegitilli ja kitsejuustuga (lk. 76). Roa jaoks vajad: punast paprikat, oliiviõli, punast sibulat, apteegitillimugulat, küüslauku, soola ja pipart ja pehmet kitsejuustu (nt Kalamatsi)

Spagettkõrvitsavorm ricotta ja peekoniga (lk. 108). Vormi jaoks vajad: spagettkõrvitsat, toorsuitsupeekonit, sibulat, ricotta´t, muna, riivitud parmesani, soola ja pipart.

Peedi-oasalati (lk. 131) valmistamiseks vajad: keedetud punaseid ube (nn kidney-oad), marineeritud kurki, keedetud või röstitud peeti, hapukoort, majoneesi, soola ja musta pipart. Maitserohelistest värsket peterselli või murulauku.

Šokolaadi-kõrvitsaruudud (lk. 156). Koogi jaoks vajad: nisujahu või speltapüüli, jahvatatud kaneeli, vanillisuhkrut, söögisoodat, peenikest soola, suhkrut, muna, toasooja võid, kõrvitsapüreed, tumeda šokolaadi nööpe või hakitud poolmõru šokolaadi.

Maapirnid pestoga (lk.179). Ahjus küpsetatud maapirnide jaoks vajad: maapirne, oliiviõli, kirssstomateid, basiilikupestot, soola ja musta pipart. Pesto retsept samal leheküljel!


Ingveri-pastinaagisupp (lk. 191). Soojendava supi jaoks vajad: rapsi- või oliiviõli, pastinaaki, sibulat, küüslauku, ingverit, köögiviljapuljongit, soola ja musta pipart. Maitsesta (suitsutatud) paprika pulbriga! Võid lisada ka teisi koostisosi juurde! Kreemjama koostise jaoks lisa pakk rõõska koort! Serveeri meelepäraste lisanditega!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar