Aiast kööki
Pille Petersoo ja Tiina Tammet
“Aiast
kööki” on raamat hobiaednikule, kellele meeldib süüa teha. Kodu & Aed
aiatoimetaja Tiina Tammet õpetab, kuidas kasvatada 23 söödavat taime alates
rabarberist ja lõpetades pastinaagiga. Pille Petersoo aga näitab, kuidas neid
toiduks tarvitada ja pakub proovimiseks 92 retsepti.
Raamatus
antakse ülevaade erinevate aiasaaduste kasvatamisest: kuidas neid korjata,
külvata, millal panna mulda ja millal välja võtta. Lisaks head nõuanded: kuidas
neid süüa(toorelt/keedetult/vokitult/praetult), killiste maitsetaimedega
nendest valmistatud roogasid maitsta ja millised toiduained milliste
köögiviljadega kokku sobivad.
Retseptid
Sparglipirukas (lk. 20). Piruka jaoks vajad: tavalist või
pärmilehttainast, sprglivarsi, riivitud juustu (nt Gouda), muna 35% rõõska
koort. Maitsestamiseks: soola, musta pipart ja muskaati.
Porgandiküpsised (lk. 61). Küpsiste jaoks vajad: toasooja võid, suhkrut,
peenelt riivitud porgandit, nisujahu, küpsetuspulbrit, vanillisuhkrut, soola,
terveid mandleid.
Nipp! Kui unustasid võipaki külmkappi, siis riivi võid peene
riiviga otse segamiskaussi- säästad aega!
Ahjupaprikad apteegitilli ja kitsejuustuga (lk. 76). Roa jaoks
vajad: punast paprikat, oliiviõli, punast sibulat, apteegitillimugulat,
küüslauku, soola ja pipart ja pehmet kitsejuustu (nt Kalamatsi)
Spagettkõrvitsavorm ricotta ja peekoniga (lk. 108). Vormi jaoks
vajad: spagettkõrvitsat, toorsuitsupeekonit, sibulat, ricotta´t, muna, riivitud
parmesani, soola ja pipart.
Peedi-oasalati (lk. 131) valmistamiseks vajad: keedetud punaseid
ube (nn kidney-oad), marineeritud kurki, keedetud või röstitud peeti,
hapukoort, majoneesi, soola ja musta pipart. Maitserohelistest värsket
peterselli või murulauku.
Šokolaadi-kõrvitsaruudud (lk. 156). Koogi jaoks vajad: nisujahu või
speltapüüli, jahvatatud kaneeli, vanillisuhkrut, söögisoodat, peenikest soola,
suhkrut, muna, toasooja võid, kõrvitsapüreed, tumeda šokolaadi nööpe või
hakitud poolmõru šokolaadi.
Maapirnid pestoga (lk.179). Ahjus küpsetatud maapirnide jaoks
vajad: maapirne, oliiviõli, kirssstomateid, basiilikupestot, soola ja musta
pipart. Pesto retsept samal leheküljel!
Ingveri-pastinaagisupp (lk. 191).
Soojendava supi jaoks vajad: rapsi- või oliiviõli, pastinaaki, sibulat,
küüslauku, ingverit, köögiviljapuljongit, soola ja musta pipart. Maitsesta
(suitsutatud) paprika pulbriga! Võid lisada ka teisi koostisosi juurde!
Kreemjama koostise jaoks lisa pakk rõõska koort! Serveeri meelepäraste
lisanditega!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar