Sirtuiinitoitumine
Aidan
Goggins, Glen Matten
Sirtuiinitoidud
– hiljuti avastatud toiduainerühm – sisaldavad oluliselt rohkem niisuguseid
toitaineid, mis suudavad juhul, kui me neid piisavalt saame, aktiveerida
organismis samad kõhnumisgeenid nagu paastumise puhul. Teadlased usuvad, et
sirtuiinid tõhustavad ainevahetust ja soodustavad rasvade põlemist, parandades
rakkude tervislikku seisundit; kaitsevad stressi eest ja pikendavad eluiga.
Proviisor ja toitumisnõustaja Aidan Goggins ja toitumismeditsiini
magister Glen Matten otsisid vastust küsimusele, kas on võimalik ilma
igapäevast kalorihulka rangelt piiramata saavutada paastumisega võrreldavat
positiivset mõju tervisele. Selgus, et sirtuiinitoidud mitte üksnes ei
aktiveeri rasvapõletust, vaid soodustavad ka lihaskoe kasvu ja taastumist.
Käesolev raamat jagab ohtralt nõuandeid ja
retsepte, kuidas sirtuiinitoidud oma igapäevamenüüsse lülitada. Need mitte
ainult ei ühildu kõigi teiste toitumiskavadega, vaid ka rikastavad neid
oluliselt.
Sirtuiintoidud:
tšillipaprika, tatar, kapparid, seller, sh lehed, kakao, kohv, esimese
külmpressi oliivõli, roheline tee (eriti roheline Matcha tee), lehtkapsas,
leesputk, „Medjooli” datlid, petersell, punane salatisugur, punane mugulsibul,
punane vein, rukola, soja, maasikad, kurkum, kreeka pähklid.
Retseptid
Roheline
sirtuiinimahl (lk. 86). Mahla jaoks vajad: lehtkapsast, rukolat,
lamedalehelist peterselli, leesputke lehti (võimaluse korral), sellerivarsi
koos lehtedega, rohelist õuna, sidruni mahla, Matcha pulbrit.
Aromaatne
kanafilee lehtkapsa ja punase sibula ning tomati-tšillisalsaga (lk. 154).
Roa jaoks vajad: nahata kanafileed, jahvatatud kurkumit, sidruni mahla, esimese
külmpressi oliiviõli, tükeldatud lehtkapsast, punast mugulsibulat, värsket
ingverit ja tatart. Salsa
jaoks vajad: tomatit, Tai tšillit, kappareid, peterselli ja sidruni mahla.
Sirtuiinimüsli
(lk. 157) jaoks vajad: tatrahelbeid, paisutatud tatrateri, kookoshelbeid,
„Medjooli” datleid, Kreeka pähkleid, toorkakaoube. Serveeri maitsestamata
Kreeka jogurti ja maasikatega.
Pannilõhe
karamellistatud siguri ja rukola-sellerisalatiga (lk. 157-158). Koostisosad:
lehtpetersell, sidruni mahl, kapparid, esimese külmpressi oliiviõli, avokaado,
kirsstomatid, punane mugulsibul, rukola, sellerilehed, lõhefilee, fariinsuhkur,
salatisigur.
Sirtuiini-supersalat
(lk.162) Koostis: rukola, salatisigur, suitsulõhe, avokaado, varsseller,
punane mugulsibul, Kreeka pähklid, kapparid, „Medjooli” dattel, esimese
külmpressi oliiviõli, sidruni mahl, hakitud petersell, leesputke- või
sellerilehed. Suitsulõhe võid soovi korral asendada nt. läätsede,
kana või tuunikalaga.
Sirtuiiniomlett
(lk. 166) valmib: viilutatud suitsupeekonist või singist, munadest, punasest
salatisigurist, hakitud petersellist ja esimese külmpressi oliiviõlist.
Tatrapastasalati
(lk. 179) jaoks vajad: tatrajahust pastatooteid, rukolat, basiilikuleht,
kirsstomateid, avokaadot, oliive, esimese külmpressi oliiviõli ja
piiniaseemneid.
Sirtuiinipitsa
(lk. 181) jaoks vajad: kuivpärmi, fariinsuhkrut, leiget vett, tatrajahu ja
esimese sordi nisujahu, esimese külmpressi oliiviõli.
Tomatikastme (lk. 182) jaoks vajad: punast mugulsibulat, küüslauku,
esimese külmpressi oliiviõli, kuivatatud punet, valget veini, hakitud
konservtomateid, fariinsuhkrut, basiilikulehti. Samal leheküljel on toodud ka
valik erinevatest pitsakatetest.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar