Ketogeenne toitumine vähi vastu. Parimad
toiduained kasvajate tõrjumiseks
Ulrike Kämmerer, Christina Schlatterer, Ferd Knoll
Inimene, kellel diagnoositakse vähk, küsib endalt
peagi, mida ta saaks ise tervenemiseks ette võtta. Mis võiks lisaks
ravikuuridele aidata tal taas terveks saada või haiguse kulgu pidurdada ja keha
tugevdada? Viimastel aastatel tehtud teaduslikud uuringud on näidanud, et
vähihaige ainevahetus erineb suuresti terve inimese ainevahetusest. Kõige
paremini sobib vähihaigele toit, mis sisaldab vähe süsivesikuid ja palju
väärtuslikke rasvu – see aitab kasvajat nõrgestada ja keha terveid osi
tugevdada. Parim tulemus saavutatakse, kui ketogeenne toitumine ühendatakse
korrapärase kehalise aktiivsusega.
Ulrike Kämmerer, Christina Schlatterer ja Gerd
Knoll selgitavad lihtsalt ja mõistetavalt ketogeense toitumise teaduslikke
aluseid ning annavad väärt nõuandeid, kuidas need põhimõtted igapäevaelus
kasutusele võtta. Igaühele jõukohased retseptid vaheldusrikka ja maitsva
ketotoidu valmistamiseks pakuvad põnevaid avastusi nii kirglikele
kokandushuvilistele kui ka neile, kes ei armasta köögis palju aega veeta. Õige
strateegia ketogeense toitumise korral on järgmine:
1.
kasutada erinevaid rasva ja õli sorte;
2.
pidada silmas nende erinevaid omadusi;
3.
käia nende toiduainetega hoolikalt ümber ja jälgida, et
need oleksid värsked.
Retseptid
Avokaado
ja makadaamiapähkli salat (lk. 146). Vajalikud koostisosad: avokaado,
pipart (musta, valget või kirjut), makadaamiapähklid, koorejogurt. Salatit võid
täiendada tomatitega, lisada vürtse ja maitsetaimi. Koorejogurti asemel võid
kasutada sidrunimahla ja oliivõli.
Lillkapsapitsa
(lk. 149). Vajad: lillkapsast, riivjuustu, tomatimehu, konservtomateid, pune,
Vali meelepärane kate. Kasuta nt.: salaamivorsti, oliive, kappareid või hakitud
sardelle .
Šokolaadivaht
(lk. 151). Selle magustoidu komponendid on: tume šokolaad(85-99%), muna, või, kange
kohv(espresso) ja rõõsk koor. Vahu sisse võib lisada veel vürtse, näiteks
kaneeli või piparkoogivürtsi.
Kiire
mandlileib (lk. 155). Komponendid: muna, jahvatatud mandlid, või või
kookosõli.
Krõmpsuv
leib (lk. 155-156) Komponendid: parapähklid, kõrvitsaseemned, jahvatatud
linaseemned, seesamiseemned, kanepiseemned, valgupulber(nt sojavalk),
jahvatatud mandlid, munad, rapsiõli ja soola. Soovi korral võite krõmpsuvast
leivast ka müsli valmistada. Loe valmistamisõpetust lk. 156.
Köögiviljapanniroog
(lk. 158) Komponendid: sibul, ingver, köögiviljad (nt. rullkõrvits, porgand,
lillkapsas, punane paprika, sibulapealsed, spinat),
seesamiseemned/mandlilastud, sidrunimahl, külmpressitud oliiviõli, meresool,
must pipar. Köögivilju võite varieerida- kasutada erinevaid sorte. Lisandik
sobivad soovi korral: kanaliha, loomaliha või tofu.
Brokoli
kooresupi jaoks lõhega (lk. 163)
vajad: brokolit, mugulsibulat, suitsulõhet, sulatatud võid või söögiõli,vett,
selget puljongit (pulbrist), munakollast, rõõska koort ja soola ning pipart.
Mustika
panna cotta (lk. 167) jaoks vajad: želatiinilehti, mustikaid, magusainet,
sidrunimahla, rõõska koort (30%), 1 vanillikauna sisu, sidrunmelissi
kaunistamiseks.
Mascarpone
juustukoogi (lk. 172) jaoks vajad: mascarpone´t, muna, sidrunimahla,
vanilliekstrakti, toiduõli ja magusainet.
Katsetage neid järeleproovitud retsepte, mis
vaimustavad ka terveid inimesi, et abistada iseennast või oma vähki haigestunud
lähedast!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar