14. märts 2017



Tervislikud köögiviljaroad. Külluslikke maitseelamusi koduaiast ja põllult

Anne Rogge















Maitsva lõuna- või õhtusöögi valmistamiseks vajalike köögiviljade valik on üllatavalt suur. Meile hästi tuntud köögiviljade kõrvale on ilmunud hulk põnevaid ja vähem tuntud köögivilju, millest hõrgu roa valmistamiseks on vaja abilist – kokaraamatut, milles on praktilised ning head juhised ja retseptid.

Raamat kirjeldab meile juba lapsepõlvest tuntud köögiviljade (kapsas, kaalikas, peet, kõrvits) kasulikke omadusi ja toob uudseid nüansse nendest toitude valmistamisel. Raamat tutvustab ka peaaegu unustatud ja taasavastatud eksootilisemaid juurvilju (topinambur, pastinaak, bataat), nende maitseomadusi, vitamiinisisaldust ja kasutamist. Töötlemise viiside ja erinevate retseptide abil ning köögivilju kombineerides saab valmistada tervislikke ja põneva maitsega, mõnikord lausa kulinaarselt sensatsioonilisi toite.

„Tervislikud köögiviljaroad" annab perenaisele rohkesti kasulikke näpunäiteid, et uue roa valmistamine igati õnnestuks.
 
Retseptid

Täidetud punapeet(lk.16) Koostisosad: punapeet, punased läätsed, lambapiimast fetajuust, hapukoor, küüslauguküüs, majoraan, sool, värskelt jahvatatud pipar, oliiviõli.

Kollane kõrvitsakarri basmatiriisiga(lk.30) Koostisosad: keegelkõrvits, sibul, kookosõli, apteegitilliseemned, köögiviljapuljong, rosmariin, mahesidrun, basmatiriis, kurkum, köömned, sool, jahvatatud pipar.

Kartulisalat apelsinikastmega(lk.51) Koostisosad: kartulid, küüslauk, mahesidrun, maheapelsin, aedviljapuljong, sool, värskelt jahvatatud pipar, suhkur, oliiviõli, Kalamata oliivid, aedpetersell, valgeveiniäädikas.

Kähar peakapsas sidruniga koos rõõsa koore ja lintnuudlitega (lk. 56) Koostisosad: kähar peakapsas, söögisooda, lintnuudlid, päevalilleseemned, mahesidrun, rõõsk koor, sool, värskelt jahvatatud pipar.

Kaalikasupp salvei-gremolata´ga(lk.75) Koostisosad: kaalikas, kartul, sibul, õli, aedviljapuljong, ingver, rosmariinioks, täispiim, sool, värskelt jahvatatud pipar, palsamiäädikas. Gremolata´ks: piiniaseemned, kimp salveid, kuivatatud tomateid.

Maapirnigratään(lk.93) Koostisosad: maapirnid, sidrunivesi 1 sidruni mahlaga, kimp majoraani, rõõsk koor, sool, värskelt jahvatatud pipar, muskaatpähkel, küüslauguküüs, või.

Salatisiguririsoto austerservikutega(lk.109) Koostisosad: köögiviljapuljong, sibul, juurseller, oliiviõli, risotoriis, valge vein, parmesan. Salatiks: salatsigur „Palla Rossa”, austervervikud, või, sool, värskelt jahvatatud pipar.

Pastinaagisupp valgete ubadega(lk.127) Koostisosad: valged oad, sibul, küüslauk, pastinaak, oliiviõli, köögiviljapuljong, loorberileht, ciabatta, rõõsk koor, sool, värskelt jahvatatud pipar, kress-salativõrsed.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar