21. märts 2017



Ehe Eesti köök. The Taste of Estonia

Lia Virkus, Britt Paju, Liina Karron














Esimene „Eesti köögi“ raamat ilmus 2003. aastal Harri Ilveselt ja Lia Virkuselt ning on olnud müügil siiani. Saabunud on aeg uue raamatu jaoks, mis kannab pealkirja „Ehe Eesti köök“. Aastaaegade järgi kokku pandud raamatusse on kogutud kolme naise lemmikretseptid. Ikka sellised, mida eestlased armastavad.

Igal kevadel on meie lemmikuteks esimesed kevadekuulutajad rabarberikoogid, karulaugupesto ja muu roheline ja värske. Suvel naudime soolakurke, värskeid kartuleid ja kodujuustukastet heeringaga, küpsetame kodujuustupannkooke maasikatoormoosiga ja muid hõrke marjakooke. 

Sügis toob kaasa oma annid – seened, õunad ja ploomid. Pannakse podisema pajaroad ja praetud räim on taas eesti köögis aukohal. 

Talvel ei saa keegi ilma hapukapsa, seaprae ja süldita. Ka eesti köögi klassika nagu singirullid, kartulisalat, täidetud munad ja kiluleivad on pea igal eestlase peolaual. 

Selle kauni eesti- ja ingliskeelse kinkeraamatu kaante vahelt leiadki kõik nimetatud road ning veel palju –palju muud kodust ja head.

Retseptid

Kala-suvikõrvitsakotletid (lk. 21) Koostisosad: kalafilee, suvikõrvits+sool, porrulauk, muna, hapukoor, meresool, hakitud maitseroheline, nisujahu, või ja oliiviõli.

Punasesõstra-beseekook (lk. 51) Koostisosad: või, suhkur, munakollased, hapukoor, riivitud sidrunikoor, nisujahu, kartulitärklis, küpsetuspulber. Kate: munavalged, suhkur, punased sõstrad. 

Pannileib (lk. 75) Koostisosad: rasvane suitsusealiha, sibul, keedetud kartul, muna, piim, speltajahu, hakitud petersell, murulauk, sool ja pipar.

Põdrapallid sinepises seenekastmes (lk. 85) Koostisoasad: põdrahakkliha, riivsai, vahukoor, sibul, kukeseened, värske tüümian, meresool, must pipar, oliiviõli ja taluvõi. Koorekaste: rõõsk koor, kukeseened, terasinep, tüümian, meresool, must pipar.

Soolaseenesalat suitsulihaga (lk. 106) Koostisosad: soolatud riisikad, vinnutatud või suitsutatud ulukiliha, punane sibul, hapukoor, must pipar, tüümianilehed.

Kana-klimbisupp (lk. 133) Koostisosad: kanakoivad, vesi, porgand, sibul, kartul, herned, varsseller, loorberileht, terapiparm maitseroheline. Klimbid: pehme või, sool, muna, puljong, nisujahu, hakitud maitseroheline. 

Karulaugupesto (lk. 150) Koostisosad: karulauk (või lehtpetersell, basiilik, naat vm kevadine roheline kraam+küüslauk), päevalilleseemned, riivitud parmesan, rapsi- või külmpressitud oliiviõli, sool, must pipar, sidruni mahl. 

Kelmikad kilupirukad (lk. 162) Koostisosad: külmutatud pärmilehttainas võiga, sulajuust (Merevaik), karp Delikatess-vürtsikilufilee, keedumuna+ muna määrimiseks, värsked tillioksad kaunistuseks.

Kohupiima-plaadikook (lk. 172) Koostisosad: muretainapõhi: või, suhkur, muna nisujahu. Kohupiimakate: muna, suhkur, vanillisihkur, rammus talukohupiim, hapukoor, nisujahu, rosinad(soovi korral)






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar