9. mai 2017



Eesti oma supertoidud. Elurõõmu ja tervise allikad

Raivo Vokk, Lia Virkus, Pille Enden















Supertoitude söömine on üha laienev ülemaailmne trend. Eesti toidu tulised austajad Lia Virkus ja Pille Enden palusid appi Tallinna Tehnikaülikooli emeriitprofessori Raivo Voki ning hakkasid koos otsima Eesti oma supertoite.

Tunnustatud toiduteadlane Raivo valis nende kaante vahele kõige väekamad kodumaised viljad, retseptivõlurid Pille ja Lia koostasid maitsvad retseptid ning kokku sai vajalik ja kaunis raamat rikastamaks iga Eesti pere kööki.

Maarjamaal kasvab nii palju väärtuslikke, tervislikke ja maitsvaid vilju, millest saame ammutada kõike endale kasulikku ja valmistada head kodust toitu. Meie oma aia-, põllu- ja metsaannid annavad värskusega silmad ette kaugetelt maadelt toodud imeviljadele ning sisaldavad tarvilikke toitaineid sama palju või isegi rohkem.

Raamatus toodud supertoidud:

Karulauk, rabarber, punapeet, kõrvits, kartul, porgand, naeris, kapsas ja hapukapsas, brokoli, sibul, küüslauk, maitseroheline, jõhvikas, mustikas, astelpaju, karusmari ehk tikker, maasikas, õun, aroonia, pohl, metsvaarikas, must sõstar, rukis, kaer, tatar, seemned, kanep, tuder.

Retseptid

Karulaugupesto (lk. 12) Koostisosad: karulauk, seedermänniseemned, riivitud parmesan, külpressitud rapsi- või oliiviõli, sool, must pipar, sidruni mahl (soovi korral).

Mascarpone-rabarberikook (lk. 25) Rabarberimoos: rabarber, suhkur, vanillikaun. Põhi: heledad küpsised (nt Didestive), või. Täidis: mascarpone, vanillimaitseline kohupiimapasta, suhkur, vanillisuhkur, maisitärklis, muna vahukoor.

Soe peedi-kartulisalat kitsejuustuga (lk. 33) Koostisosad: värske kartul, keedetud peet, oliiviõli, tüümianioksad, roheline segasalat, kitsejuust (nt Soignon), Kreeka pähklid, sool-pipar. Kaste: extra virgin oliiviõli, vaarikamaitseline gurmeeäärikas (või valge palsamiäädikas), sool, must pipar.

Kõrvitsa-porgandi püreesupp (lk. 39) Koostisosad: kõrvits, porgandid, kollane sibul, küüslauk, ingver (värske või jahvatatud), punane tšilli, rapsiõli, köögiviljapuljong, kookospiim, kahvrilaimi lehed, sool, must pipar, pressitud laimimahl. Kaunistuseks röstitud kõrvitsaseemneid ja värsket koriandrit.

Porgandipätsid (lk. 58) Koostisosad: porgand, varsseller, sibul, riivsai, muna, hakitud koriandrilehed, sool, must pipar, õli praadimiseks, paks maitsestamata jogurt (nt Kreeka).

Kruubisalat brokoliga (lk. 79) Koostisosad: odrakruubid, brokoli, suitsusink, redis, muskaatkõrvits, sidrunist pressitud mahl, hakitud lehtpetersell ja till, vutimunad. Küüslaugune vinegrettkaste: külmpressitud oliiviõli, valge veini või palsamiäädikas, küüslauk, vedel mesi, sool, must pipar.

Tilli ja rohelise sibula täidisega pannipirukad (lk. 93) Tainas: keefir, õli, valge veini äädikas, suhkur, sool, jahu, sooda. Täidis: roheline sibul, till, beebispinat, muna, sool, must pipar.

Mustikakeeks Kreeka pähklitega (lk. 103) Koostisosad: või, muna, pruun roosuhkur, vanillisuhkur, banaan, hapukoor või maitsestamata jogutr, Kreeka pähklid, nisujahu, küpsetuspulber, kaneel, mustikad.

Astelpaju-porgandusmuuti (lk. 113) Koostisosad: porgandimahl, riivitud värske ingver, banaan, (külmutatud) astelpajumarjad, vesi või maitsestamata jogurt, sidruni mahl, vedel mesi või vahtrasiirup.

Aroonia-rukkivaht (lk. 141) Koostisosad: arooniamarjad, vesi, suhkut, täistera rukkijahu, sool.

Pohlatoorkook (lk. 151) Põhi: mandlid, rosinad, jahvatatud kaneel, sool. Täidis: külmpressitud kookosõli, pohlad, küps banaan, India pähklid, mesi. Kaunistamiseks pohlad.

Rukkipannkoogid külmsuitsulõhe ja munaga (lk. 170) Pannkoogid:  rukkijahu, nisujahu, sool, köömned, muna, hele õlu, sulatatud või, õli praadimiseks. Täidis: külmsuitsulõhe, muna, punane sibul, hakitud till, sool, pipar.

Kaerahelbepallid maapähklivõiga (lk. 178) Koostisosad: maapähklivõi, vedel mesi, seesamiõli, vanillisuhkur, kookoshelbed, täistera-kiirkaerahelbed, hakitud šokolaad, kuivatatud jõhvikad.

Suvikõrvitsa-tatrakotletid (lk. 183) Koostisosad: toortatrapuder(vt valmistamist lk.183), suvikõrvits, riivjuust, meresool, või, muna (soovi korral), rapsi- või külmpressitud oliiviõli praadimiseks.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar