24. aug 2017


Seenetoidud. Hõrgutisi metsa- ja poeseentest

Mari-Liis Ilover, Tuuli Mathisen











  
Teate ju küll seda mõnusat tunnet, kui tulete metsast, jalad kummikutes ringikõndimisest väsinud ja meel värskest õhust rammestunud, kuid mis peamine ‒ käevangus samblalõhnaline korvitäis omakorjatud seeni! Seenesaak ei sõltu tänapäeval õnneks ainult aastaaegadest ja rohkete salapaikade avastamisest. Poeletiltki leiate kena valiku kultuurseeni, mis on toredaks vahelduseks ja abiks ajal, mil metsas seeni pole.

Mida metsast korjatud või poeletilt kaasa haaratud saagiga peale hakata? Siit leiate 30 retseptiideed nii metsa- kui poeseentest, mille hulgast peaks igaüks leidma oma maitsele sobivaid roogasid. Mõeldud on nii eksootiliste maitseelamuste sõpradele kui turvaliste ja koduste toitude austajatele.

Retseptid

Kukeseene-suvikõrvitsakotletid (lk. 19) Koostisosad: kukeseened, noor suvikõrvits, sibul, küüslauk, muna, nisujahu, hakitud till, sool, pipar, praadimiseks õli.

Kukeseenequiche Brie juustuga (lk. 29) Koostisosad: võiga pärmilehttaigen, kukeseened, küüslauk, muna, Bie juust, 10% koor, mozzarella, oliivõli, sool, pipar, murulauk.

Seeneborš (lk. 39) Koostisosad: värsked metsaseened/soolaseened, sibul, keedetud peet, kartul, porgand, või, tomatipüree, puljong, sool ja pipar, valge veini äädikas, suhkur, hapukoor serveerimiseks.

Tatra-„risoto“ puravikega (lk. 45) Koostisosad: kuivanud puravikud, keev vesi, oliiviõli, või, sibul, küüslauk, toortatar, valge vein, köögiviljapuljong, riivitud parmesan, või. Serveerimiseks: (külmutatud) puravikud, šampinjonid vm seened, parmesan, hakitud petersell või murulauk, must pipar.

Metsaseeneorsoto kitsejuustuga (lk. 51) Koostisosad: odrakruubid, kukeseened/puravikud, sibul, küüslauk, oliiviõli, või, valge vein, kana- või köögiviljapulkongit, kitsejuustu, sool, pipar, hakitud värsked ürdid (petersell, tüümiani vmt).

Šampinjoni ja kinoa panniroog (lk. 61) Koostisosad: kinoa, vesi, õli, või, sibul, küüslauk, šampinjonid, riivitud sidruni koor, sidruni mahl, parmesan, värske petersell, sool, must pipar.

Pitsa lehtkapsa ja seentega (lk. 65). Pitsatainas: kuivpärm, käesoe vesi, suhkur, sool, jahu. Täidis: metsaseened või šampinjonid, punased sibulad, küüslauk, värsked või ahjukuivatatud kirsstomatid, lehtkapsas, ricotta, mozzarella, oliiviõli, sool ja pipar.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar