Köögiviljarikkad road ehk kuidas küpsetada Trooja
hobust
Margit
Härma
Ärge ehmuge, see raamat ei räägi
hobuselihatoitudest, vaid sellest, kuidas valmistada aedvilju nii maitsvalt, et
ka kõige skeptilisemad „jänesetoidu“ põlgajad neid meeleldi söövad. Kõik
teavad, et aedviljad on tervislikud. Ometi söövad eestlased palju vähem
köögivilja kui teiste maade rahvad.
Tervislikku toitu pakkuva kohvikuketi Mamo loojal
Margit Härmal on mitmeid nippe ja kavalaid nõkse, kuidas olukorda lahendada.
Kõige tõhusamaks salarelvaks on seejuures imehead maitsed!
Raamatu esimesest osast leiab lugeja toidud, kus
köögivilju on lisatud roogadesse nii, et nende maitsed domineerima ei hakkaks.
Teises peatükis on retseptid aedviljadega harjunud sööjatele ja kolmandas
autori pere lemmiktaimetoidud. Ja siis veel valik kastmeid ja muud head-paremat.
Juurde on lisatud ka
siinsetes retseptides kõige sagedamini esinevate köögiviljade tutvustused, kus
leidub nii praktilisi nõuandeid kui ka Tervise Arengu Instituudi selgitusi,
miks üks või teine vili kasulik on.
SUVIKÕRVITS
Pikkpoiss
suvikõrvitsaga (lk. 42) Koostisosad: kodune ja väherasvane hakkliha,
toorsuitsupeekon, sibul, suvikõrvits, sepik, muna, puljong, petersell,
Cayenne´i pipar või Tabasco kaste (soovi korral), soola ja pipar.
LILLKAPSAS
Lillkapsapõhjaga
pitsa (lk. 58) Koostisosad: lillkapsas, mandlijahu, muna, riivjuust,
sool. Tomatikaste: konservtomat, tomatipüree, küüslauk, sool. Kate:
mozzarella, punane sibul, chorizo-vorst või spargel, kirsstomatid.
PEET
Peedi-šokolaadimuffinid
(lk. 74) Koostisosad: tume šokolaad, toores peet, muna, mandlijahu,
suhkur, küpsetuspulber, hapukoor, vaniljeekstrakt, tšillipulber, meresool.
KÕRVITS
Küpsetatud
kõrvitsa pasta (lk. 82) Koostisosad: kõrvits, punane sibul,
kirsstomatid, väherasvased toorvorstid, tomatikonserv, pasta, sidrun (mahl ja
koor), küüslauk, majoraan või petersell, või ja õli, sool ja pipar,
serveerimiseks parmesani.
BATAAT
Bataadi-kanasupp
(lk. 90) Koostisosad: bataat, kookospiim, kanarinna- või kintsuliha,
kanapuljong, sidrunheinavars, ingver, küüslauk, punane tšilli, punane Tai
karripasta, palmisuhkur, kalakaste, õli, laimimahl (maitsestamiseks), värske
koriander.
SPINAT
Lamba-spinatikarri
(lk. 110) Koostisosad: lambaliha, sibul, ingver, küüsaluk, spinat
(värske või sügavkülmutatud), tomatipasta, konserveeritud kikerherned, garam
masala, jahvatatud koriander, paprikapulber, puljong, või sool, õli, värske
koriander.
KAPSAS
Pasta
Salmonara (lk. 122) Koostisosad: värske kohev kapsas, spargel või
suvikõrvits, muna, riivitud parmesan, kuumsuitsulõhe, pasta (spagetid), või,
till, sidrunimahl, pipar.
SPARGEL
Ahjuomlett
spargliga (lk. 142) Koostisosad: muna, sparglivarred, keedetud
värsked kartulid, roheline sibul, pim või vesi, juust, või, sool, pipar.
BAKLAŽAAN
Pommu
tomati-kookosekastmes (lk. 154) Koostisosad: pommu ehk baklažaan,
sibul, konserveeritud kikerherned, kookospiim, tomatikonserv, väike punane
tšillikaun, sinepiseemned, kurkum, kuivatatud koriander, kuivatatud kafir´i
laimilehed, kuivatatud galganijuur (soovi korral), sool, laim, värske
koriander.
TOMAT
Tomati-basiilikusupp
(lk. 162) Koostisosad: tomatikaste igaks elujuhtumiks (vaata lk. 170),
köögiviljapuljong, kirsstomatid, roosuhkur (ainult vajadusel), sool, pipar,
värske basiilik.
PASTINAAK
Kartuli-pastinaadiröstid
(lk. 200) Koostisosad: jahused kartulid, pastinaak, juurseller, sibul,
sulavõi, tüümian.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar