„GK – teadliku toitumise alustala“
Ülle Hõbemägi, Eva-Liisa Kaaristo
Sule silmad ja kujutle end
valmistamas järjekordset õhtusööki. Oled päeva jooksul söönud regulaarselt
mitmekesist toitu ja hundiisu sul ei ole. Vajad turgutust just nii palju, et
tunda end pärast sööki energiaga laetult, kuid siiski kergelt – ilma et peaksid
kaloreid lugema ja toiduvalikut liigselt piirama.
Just nii, loominguliselt ja pingevabalt, hakkad suhtuma söömisesse, kui omandad väiksema glükeemilise koormusega toitumise võtted. Su organism saavutab taas tasakaalu, kui tarbid võimalikult vähe kiirelt imenduvaid süsivesikuid, valid targalt iga toidukorra koostisaineid ja sööd päeva jooksul just nii sageli kui tarvis.
Lisaks käsitlusele glükeemilisest koormusest heidame selles raamatus pilgu populaarsetele kaalulangetusdieetidele, räägime organismi loomulikust ööpäevarütmist ja enesekontrolli oskuse arendamise vajalikkusest.
Raamatu teises pooles pakume kaalulangetuse või tervislikumale toitumisele ülemineku stardiks sobivat seitsmepäevast näidismenüüd ja sadakonda retsepti väiksema glükeemilise koormusega roogade valmistamiseks.
Ülle Hõbemägi on läbinud nii
toitumisnõustamise kui ka toitumisteraapia õppe ning on selles vallas
praktiseerinud alates 2010. aastast. Käesolev raamat on Ülle toitumisalastest
üllitistest juba neljas.
www.toidutark.ee.
www.toidutark.ee.
Eva-Liisa Kaaristo on läbinud
toitumisnõustaja ja funktsionaalse toitumise nõustaja õppe. Ta on tegutsenud
toitumisnõustajana alates 2015. aastast: andnud eraisikutele soovitusi
tervisliku toitumise ja kaalu langetamise kohta, viinud läbi koolitusi, pidanud
loenguid ja korraldanud tervisliku toidu valmistamise töötube.
Retseptid
Hernepüree mündiga (lk- 156) Koostisosad: külmutatud herned,
hakitud värske münt, või/ghee/oliiviõli, maitsestamata toorjuust, kuum
keeduvesi, sool, pipar
Lasanje suvikõrvitsast (lk. 178) Koostisosad: suvikõrvits,
maitsestamata ricotta, basiilik, värske spinat, tükeldatud tomat, muna, valmis pastakaste,
riivitud mozzarella-pallid
Lihtne kimchi (lk. 197) Koostisosad: Hiina kapsas, küüslauk,
riivitud värske ingver, tšillihelbed/värske tšillikaun, meresool
Avokaado-selleri toorsupp (lk. 204) Koostiosad: avokaado, värske
kurk, varsseller, küüslauk, sidruni mahl, leotatud India pähklid, petersell,
klaas vett, tšillikaun/tšillipipar (soovi korral), sool, purustatud pipar
Lõheriletid (lk. 226) Koostisosad: kuumsuitsulõhe, kurk, fenkol, Kreeka
jogurt, mädarõigas, sidruni mahl, till, sool, pipar
Küpsetatud müsli (lk. 242) Koostiosad: täisterakaerahelbed, purustatud
pähklid, rosinad, marjad (mustsõstrad, mustikad, vaarikad), mandlipiim, muna,
mesi, kookosrasv, kaneel, vanill
Peedi-šokolaadimuffinid (lk. 264) Koostisosad: keedetud riivitud
peet, muna, ghee/kookosrasv, šokolaad (70-80!%), mandlijahu, banaan,
küpsetuspulber, vanillikaun, sool
Hummus maapähklivõi jašokolaadiga (lk. 268) Koostisosad:
konservkikerherned, maapähklivõi, mesi, tume šokolaad, taimne piim
Marjakreem taimse piimaga (lk. 272) Koostisosad: leotatud India
pähklid, banaan, klaas marju (nt mustsõstrad), kaneel, vanill, vesi/taimne
piim, serveerimiseks taimne piim
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar