Proua aedvilja värvilised toidud
Pirjo Toikkanen
„Aedviljad on mind alati inspireerinud ja loodan, et
pärast selle raamatu lugemist hakkad ka sina nautima nende värve ja rikkalikku
maitset. Minu tööruumi seinal on värvilisel plakatil kujutatud puu, mille oksad
on täis aedvilju nagu küllusesarved. Puu oksad jaotavad
aedviljad rühmadesse: ühel oksal on kõik kapsad, teisel porgandid ja
peedid, ladvas rohetavad salatid ja ürdid. Värvilised puuviljad, sibulad,
herned ja oad on külgmistel okstel. Puu juurtel kasvavad mugulad ja seened.
Kõiki neid olen selles raamatus kasutanud.“ Pirjo Toikkanen
Pirjo Toikkanen on toiduajakirjanik ja -blogija, kes
nõustab muu hulgas ka Soome toiduainetööstusi ja kaubandusettevõtteid ning
osaleb aedviljade tarbimist edendavas nõuandekojas. Ta on hariduselt
kodundusõpetaja. Hüüdnime Proua Aedvili sai ta meedialt, kui propageeris
riikliku terviseprojekti käigus inimesi rohkem aedvilju sööma. 2015. aastal
pälvis ta Alfred Kordelini sihtasutuse Jaakko Kolmose fondi autasu Soome
toidukultuuri edendamise eest.
Retseptid
SEPTEMBER-OKTOOBER
Sidrunimaitseline kõrvitsapüreesupp (lk. 23) Koostisosad:
muskaatkõrvits, sibul, küüslauk, kodumaine õun, punane tšillikaun, oliivi- või
rapsiõli, oks rosmariini, sool, must pipar, köögiviljapuljong, ingver, kurkumipulber,
laimi- või sidrunimahl, mesi, kohvikoor. Serveeri: hakitud pähklite ja
rosmariiniga.
Roheline pirukas (lk. 35) Põhi: või/margariin, nisu- või
speltajahu, sool, küpsetuspulber, külm vesi. Täidis: värske või külmutatud
lehtkapsas/spinat/nõgesed/noored
naadilehed, salatijuust (feta, kitsejuust), kohvikoor, muna must pipar,
riivitud muskaatpähkel, kuivatatud/värske tüümian.
Õuna-pohlapirukas (lk. 49) Põhi: kaerahelbed, nisujahu,
speltajahu, sooda, küpsetuspulber, kaneel, kardemon, suhkur, rapsiõli, keefir. Peal:
kodumaine õun, pohlad, vedel mesi, kaneel.
NOVEMBER-DETSEMBER
Väikesed naeripirukad (lk. 67) Täidis: naeris, rapsiõli,
või, sool, siirup või mesi, kadakamarjad. Tainas: rukkijahu, sool,
küpsetuspulber, kartulipüree.
Pirnigalett (lk. 75) Koostisosad: täisteranisujahu,
nisujahu, küpsetuspulber, ingveripulber, suhkur, või/margariin, külm vesi. Täidis:
mandlipuru, pirn (kodumaine), suhkur, kaneel/riivitud muskaatpähkel. Lisaks:
koor/sulavõi, suhkur, vanillijäätis.
JAANUAR-VEEBRUAR
Alsace ´i kaalika-sealihahautis (lk. 89) Koostisosad: peekon,
seasisefilee, kartul, sibul,
küüslauk, kaalikas, sojakaste, sool, must pipar, tüümian, lihapuljong, kuiv
valge vein.
Hernepesto ( lk. 98) Koostisosad: külmutatud herned,
oliiviõli, seedriseemned, sidrunimahl, sool, must pipar, värske münt, riivitud
kõva juust (Emmental või parmesan), küüslauk.
MÄRTS-APRILL
Täidetud pastinaagid (lk. 111) Koostisosad: pastinaak,
oliivi- või rapsiõli, sool. Täidis: päevalilleseemned, sibul, küüslauk,
või, õli, hakitud petersell, hakitud estragon, täisteraröstsaia viil,
sidrunimahl, riivitud sidrunikoor, sool, must pipar. Peale: riivitud
Emmentali juust.
Rohelised vahvlid (lk. 121) Koostisosad: värske spinat/nõgesevõrsed,
muna, munakollane, piim, nisujahu, speltajahu, küpsetuspulber, sool, sulatatud
või, roheline sibul, munavalge. Küpsetamiseks: sulatatud või. Lisandid:
kuumutatud juustuviilud (hollum), basiilik.
MAI-JUUNI
Tomatisupp a`la proua aedvili (lk. 139) Koostisosad: tomat,
oliivi- või rapsiõli, sool, must pipar, hakitud värske rosmariin, kollane sibul,
küüslauk, punane tšilli, kuivatatud aprikoos, köögiviljapuljong, tomatipasta,
salvei, suhkur. Maitsestatud hapukoor: hapukoor, küüslauk, sool, must
pipar, suhkur.
Läätse ja varajase aedvilja salat (lk. 158) Koostisosad:
purk punaseid läätsi. Marinaad: sidrunimahl, oliivi-või rapsiõli, sool,
must pipar, mesi, hakitud till. Lisaks: värske kartul, porgandid,
naeris, redised, jääsalat, värsked ürdid ja võrsed.
JUULI-AUGUST
Suvine aedviljavokk (lk. 179)
Koostisosad: koonuskapsas,
porgand, rapsiõli, seesamiseemneõli, küüslauk, riivitud ingver, tšillikaun,
laimimahl, sojakaste, suhkur, sool, must pipar, riisinuudlid, India pähkel,
värskelt haitud koriander.
Brita kook ja suvised marjad (lk. 190) Besee: munavalge,
suhkur. Põhi: või/margariin, suhkur, munakollane, nisujahu,
küpsetuspulber, piim. Täidis: Vahukoor, kohupiimapasta, suhkur,
vanillisuhkur. Lisaks: mandlilaastud, marjad, mündilehed/sidrunmeliss/söödavad
lilled.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar