7. sept 2018


Proua aedvilja värvilised toidud


Pirjo Toikkanen















Aedviljad on mind alati inspireerinud ja loodan, et pärast selle raamatu lugemist hakkad ka sina nautima nende värve ja rikkalikku maitset. Minu tööruumi seinal on värvilisel plakatil kujutatud puu, mille oksad on täis aedvilju nagu küllusesarved. Puu oksad jaotavad aedviljad rühmadesse: ühel oksal on kõik kapsad, teisel porgandid ja peedid, ladvas rohetavad salatid ja ürdid. Värvilised puuviljad, sibulad, herned ja oad on külgmistel okstel. Puu juurtel kasvavad mugulad ja seened. Kõiki neid olen selles raamatus kasutanud.“ Pirjo Toikkanen

Pirjo Toikkanen on toiduajakirjanik ja -blogija, kes nõustab muu hulgas ka Soome toiduainetööstusi ja kaubandusettevõtteid ning osaleb aedviljade tarbimist edendavas nõuandekojas. Ta on hariduselt kodundusõpetaja. Hüüdnime Proua Aedvili sai ta meedialt, kui propageeris riikliku terviseprojekti käigus inimesi rohkem aedvilju sööma. 2015. aastal pälvis ta Alfred Kordelini sihtasutuse Jaakko Kolmose fondi autasu Soome toidukultuuri edendamise eest.

Retseptid

SEPTEMBER-OKTOOBER

Sidrunimaitseline kõrvitsapüreesupp (lk. 23) Koostisosad: muskaatkõrvits, sibul, küüslauk, kodumaine õun, punane tšillikaun, oliivi- või rapsiõli, oks rosmariini, sool, must pipar, köögiviljapuljong, ingver, kurkumipulber, laimi- või sidrunimahl, mesi, kohvikoor. Serveeri: hakitud pähklite ja rosmariiniga.

Roheline pirukas (lk. 35) Põhi: või/margariin, nisu- või speltajahu, sool, küpsetuspulber, külm vesi. Täidis: värske või külmutatud  lehtkapsas/spinat/nõgesed/noored naadilehed, salatijuust (feta, kitsejuust), kohvikoor, muna must pipar, riivitud muskaatpähkel, kuivatatud/värske tüümian.

Õuna-pohlapirukas (lk. 49) Põhi: kaerahelbed, nisujahu, speltajahu, sooda, küpsetuspulber, kaneel, kardemon, suhkur, rapsiõli, keefir. Peal: kodumaine õun, pohlad, vedel mesi, kaneel.

NOVEMBER-DETSEMBER

Väikesed naeripirukad (lk. 67) Täidis: naeris, rapsiõli, või, sool, siirup või mesi, kadakamarjad. Tainas: rukkijahu, sool, küpsetuspulber, kartulipüree.

Pirnigalett (lk. 75) Koostisosad: täisteranisujahu, nisujahu, küpsetuspulber, ingveripulber, suhkur, või/margariin, külm vesi. Täidis: mandlipuru, pirn (kodumaine), suhkur, kaneel/riivitud muskaatpähkel. Lisaks: koor/sulavõi, suhkur, vanillijäätis.

JAANUAR-VEEBRUAR

Alsace ´i kaalika-sealihahautis (lk. 89) Koostisosad: peekon, seasisefilee, kartul, sibul, küüslauk, kaalikas, sojakaste, sool, must pipar, tüümian, lihapuljong, kuiv valge vein.

Hernepesto ( lk. 98) Koostisosad: külmutatud herned, oliiviõli, seedriseemned, sidrunimahl, sool, must pipar, värske münt, riivitud kõva juust (Emmental või parmesan), küüslauk.

MÄRTS-APRILL

Täidetud pastinaagid (lk. 111) Koostisosad: pastinaak, oliivi- või rapsiõli, sool. Täidis: päevalilleseemned, sibul, küüslauk, või, õli, hakitud petersell, hakitud estragon, täisteraröstsaia viil, sidrunimahl, riivitud sidrunikoor, sool, must pipar. Peale: riivitud Emmentali juust.

Rohelised vahvlid (lk. 121) Koostisosad: värske spinat/nõgesevõrsed, muna, munakollane, piim, nisujahu, speltajahu, küpsetuspulber, sool, sulatatud või, roheline sibul, munavalge. Küpsetamiseks: sulatatud või. Lisandid: kuumutatud juustuviilud (hollum), basiilik.

MAI-JUUNI

Tomatisupp a`la proua aedvili (lk. 139) Koostisosad: tomat, oliivi- või rapsiõli, sool, must pipar, hakitud värske rosmariin, kollane sibul, küüslauk, punane tšilli, kuivatatud aprikoos, köögiviljapuljong, tomatipasta, salvei, suhkur. Maitsestatud hapukoor: hapukoor, küüslauk, sool, must pipar, suhkur.

Läätse ja varajase aedvilja salat (lk. 158) Koostisosad: purk punaseid läätsi. Marinaad: sidrunimahl, oliivi-või rapsiõli, sool, must pipar, mesi, hakitud till. Lisaks: värske kartul, porgandid, naeris, redised, jääsalat, värsked ürdid ja võrsed.  

JUULI-AUGUST

Suvine aedviljavokk (lk. 179) Koostisosad: koonuskapsas, porgand, rapsiõli, seesamiseemneõli, küüslauk, riivitud ingver, tšillikaun, laimimahl, sojakaste, suhkur, sool, must pipar, riisinuudlid, India pähkel, värskelt haitud koriander.
Brita kook ja suvised marjad (lk. 190) Besee: munavalge, suhkur. Põhi: või/margariin, suhkur, munakollane, nisujahu, küpsetuspulber, piim. Täidis: Vahukoor, kohupiimapasta, suhkur, vanillisuhkur. Lisaks: mandlilaastud, marjad, mündilehed/sidrunmeliss/söödavad lilled.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar