Looduslik toit. Ehe ja
tervendav
Marika Blossfeldt
Looduslik toit. Ehe ja
tervendav on teine raamat sarjast, mis pakub teavet ja innustust
toiduvalmistamise, söömise ja täisväärtusliku elamise kohta.
Selles saab lugeda, kuidas
• tugevdada immuunsüsteem
• hooajaliselt puhastada nii keha kui vaimu
• taastada ja säilitada seedetrakti tervist
• ennetada põletiku teket ning
• langetada kehakaalu,
viimast mitte kalorite lugemise ega dieedi pidamisega, vaid lihtsalt maitsvate ja kosutavate toitude söömisega.
Raamatust võib õppida, kuidas
• ennetada energiataseme kõikumisi
• maandada stressi
• vältida kaalutõusu
• eemaldada seedehäireid
• stabiliseerida meeleolu
• suurendada naudingut toidust ja elust ning
• elujõudu suurendada.
Toitumise ja elustiili peatükkidele järgnevad tervislike ja kergesti valmistatavate hõrkude toitude retseptid nagu
• kõhule pai tegevad supid
• värskendavad salatid
• nädalavahetuse hommikusöögid
• imelised metsikute taimede road
• külluslikud teraviljaroad
• hapendatud köögiviljad
• energiat tõstvad lehtköögiviljad
• toitvad kaunviljad
• üllatavad kastmed ja dipid
• juuretisest valmistatud leivad ja kuklid ning
• alternatiivsete jahudega tehtud küpsetised ja magustoidud.
Retseptid põhinevad naturaalsetel terviktoitudel ja koosnevad üksnes vähestest looduslähedastest koostisosadest. Pole tarvis kasutada keerulisi toiduvalmistamisvõtteid, et valmistada meeliülendavaid roogasid.
Raamatust ei leia ei rafineeritud magustajaid, valget
jahu ega küsitava väärtusega õlisid.
KINOA-frittata
(ahjuomlett)
neljale
4 muna
4 sl vett
360 ml keedetud kinoad
1 peotäis värsket või kuivatatud tüümiani
2 näpuotsatäit soola
pipart
1 tomat
Valmistamine
Kuumuta ahi 225 kraadini. Määri
ahjuvorm võiga. Klopi munad koos veega lahti. Lisa kinoa, tüümian, sool ja
pipar ning sega. Vala munasegu ahjuvormi. Viiluta tomat ja aseta viilud vormi,
raputa üle vähese soola pipraga. Küpseta 20-30 minutit või kuni muna on
hüübinud. Serveeri vokitud roheliste lehtköögiviljadega.
NB! Kinoa asemel võib ahjuomletis
kasutada ka teisi keedetud tervilju, nagu tatar või täisterariisi.
SOE
TÄISTERARIISISALAT
Kuuele
Salat
480 ml keedetud täisterariisi
240 ml üleöö leotatud mandleid
240 ml porgandeid
(pikuti veeranditeks, siis risti
väikesteks tükkideks lõigatud)
1 väike suvikõrvits või kurk
Kaste
240 ml apelsinimahla
1 sl röstitud seesamiõli
2 näpuotsatäit tšillipiprahelbeid
½ tl soola
Valmistamine
Kuumuta ahi 225 kraadini. Rösti mandleid ahjus ahjupannil 10
minutit, tõsta kõrvale. Auruta porgandeid aurutamissõelal 2 minutit. Sega
kausis kõik salati koostisosad. Pane kastmeained kaanega klaaspurki ning raputa
segi. Vala kaste slatile ja sega. Tõsta salat ahjuvormi, kata kaanega (kaane
puudumisel küpsetuspaberiga) ja pane 15 minutiks ahju soojenema.
Serveeri koos lehtköögiviljadega.
SIDRUNIMAITSELINE
PUNASE LÄÄTSE SUPP PALMKAPSAGA
Kuuele kuni kaheksale
480 ml punaseid läätsi
60 mil kinoad, loputatud
2,2 l vett
1 sibul, hakitud
3 porgandit
(pikuti veeranditeks,
risti viiludeks lõigatud)
1 sl oliivõli
4 küüslauguküünt
(paksudeks viiludeks lõigatud)
1 tl oliivõli
½ punti Itaalia palmkapsast,
(1 cm ribadeks lõigatud)
Soola ja pipart
Cayenne`i pipart
½ sidruni mahl
Valmistamine
Keeda läätsi ja kinoad vees 15
minutit. Kuumuta sibulat ja porgandeid 8 minutit oliiviõlis ja lisa supile.
Prae küüslauk oliiviõlis kuldseks ja lisa supile. Lisa lehtkapsas supile ja
lase veel 5 minutit haududa. Maitsesta soola, piparde ja sidrunimahlaga.
Serveeri musta leiva ja võiga.
KAERAHELBE SMUUTI
kahele
1 tass kaerahelbeid
1 tass apelsinimahla
Tükike aaloed (soovi korral)
1 peotäis värskeid (või
külmutatud marju)
½ õuna, südamik eemaldatud
1 sl maapähklivõid (või
mandlivõid)
1 banaan
Valmistamine
Aseta kõik koostisosad
kannmikserisse ja püreesta. Soovi korral võid lisada natuke vett.
VANILLIKOOGIKESED TOORŠOKOLAADIGLASUURIGA
24 koogikest
Vanillikoogid
120 ml kookospähklijahu
½ tl soola
¼ tl küpsetuspulbrit
6 muna
120 ml kookosrasva, sulatatud
120 ml mett
1 sl vanillisuhkrut
Valmistamine
Kuumuta ahi 180 kraadini. Sega
kausis koostisained ja pane kõrvale. Teises kausis sega vispliga vedelad
koostisained. Vala vedelikusegu kuivsegule ja sega vispliga ühtlaseks tainaks.
Määri muffinite vorm kookosrasvaga (kontrolli, et põhjad on hästi määritud) ja
täida tainaga (1 sl + 1 tl tainast ühe koogikese kohta). Lükka lusikaga tainas
vormi ja silu ühtlaseks. Küpseta 24 minutit.
Tooršokolaadiglasuur
1 küps avokaado
2 sl kakaod
2 sl mett
1 sl kookosrasva, sulatatud
1 tl vanillisuhkrut
Valmistamine
Püreeri kõik glasuuri koostisosad
ühtlaseks. Määri koogikestele, kui need on juba natuke jahtnunud.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar