“Eesti gluteeni- või
laktoosivabad toidud” on Eesti ametikoolide toiduasjatundjate poolt koostatud
käepärane teejuht, mis aitab nii pere menüü kui ka ostukorvi planeerimisel ka
peredes, kus on probleeme toidutalumatusega.
Toidutalumatus tekitab mitmesuguse raskusastmega tervisehäireid. Sellise ülitundlikkuse põhjuseks on tavaliselt mõne toiduaine seedimiseks vajaliku ensüümi puudumine. Peamiselt ilmneb talumatus gluteeni või laktoosi suhtes.
Laktoositalumatuse ehk hüpolaktaasia põhjuseks on inimorganismi võimetus toota piisaval hulgal laktaasi – ensüümi, mis lõhustab piimasuhkrut ehk laktoosi. Haiguse raskusastmest olenevalt peab vähendama oma toidus sisalduva laktoosi hulka. Selles raamatus on ära toodud 23 laktoosivaba toidu retsepti.
Gluteenanteropaatia ehk tsöliaakia on päriliku eelsoodumusega haigus, mille vallandab nisust, rukkist ja odrast valmistatud toit. Kaerast valmistatud toit arvatakse olevat tsöliaakiahaigetele suhteliselt ohutu. Haruharva esineb tsöliaakiat neil inimestel, kelle põhitoiduks on riis või mais. Raamatus leidub 50 gluteenivaba toidu retsepti.
Valmistades toite selles raamatus esitatud retseptide järgi on gluteeni- või laktoositalumatusega inimestel võimalik oma toidusedelit rikastada ja nautida nii erinevaid eelroogasid, suppe, põhiroogasid, magustoite, küpsetisi kui ka jooke.
Toidutalumatus tekitab mitmesuguse raskusastmega tervisehäireid. Sellise ülitundlikkuse põhjuseks on tavaliselt mõne toiduaine seedimiseks vajaliku ensüümi puudumine. Peamiselt ilmneb talumatus gluteeni või laktoosi suhtes.
Laktoositalumatuse ehk hüpolaktaasia põhjuseks on inimorganismi võimetus toota piisaval hulgal laktaasi – ensüümi, mis lõhustab piimasuhkrut ehk laktoosi. Haiguse raskusastmest olenevalt peab vähendama oma toidus sisalduva laktoosi hulka. Selles raamatus on ära toodud 23 laktoosivaba toidu retsepti.
Gluteenanteropaatia ehk tsöliaakia on päriliku eelsoodumusega haigus, mille vallandab nisust, rukkist ja odrast valmistatud toit. Kaerast valmistatud toit arvatakse olevat tsöliaakiahaigetele suhteliselt ohutu. Haruharva esineb tsöliaakiat neil inimestel, kelle põhitoiduks on riis või mais. Raamatus leidub 50 gluteenivaba toidu retsepti.
Valmistades toite selles raamatus esitatud retseptide järgi on gluteeni- või laktoositalumatusega inimestel võimalik oma toidusedelit rikastada ja nautida nii erinevaid eelroogasid, suppe, põhiroogasid, magustoite, küpsetisi kui ka jooke.
Menüü
mitmekesistamiseks julgustatakse kasutama:
- eelkõige kodumaiseid köögivilju, marju ja värskeid ürte
- pähkleid ja seemneid
- õlisalvei- ehk tšiiaseemneid
- kinoa- ehk tšiili hanemaltsa seemneid
- jaanikaunajahu
- kaaliumi- ja A-vitamiinirohket avokaadot
- kaera-, riisi-, mandli-, kookos- ja sojapiima, kookoskoort ja –rasva
- riisi-, maisi-, tatra-, soja- ja teisi gluteenivabu tooteid
RAAMATUS ON GLUTEENI- JA
LAKTOOSIVABU EELROOGASID, SUPPE, PÕHIROOGASID, MAGUSTOITE, KÜPSETISI JA JOOKE!
Proovi näiteks gluteenivabu
salateid tatrast, riisist, juustu-puuviljasalatit(lk.8). Suppidest on
huvitav valik, nt laktoosivaba karri-kookosesupp kana, Hiina kapsa ja
nuudlitega (lk. 15). Vaja läheb muna- või riisinuudleid, hiina kapsast,
kanafileed sibulat tšillipipart, ingverijuurt, karripastat või-pulbrit,
kookospiima ja kanapuljongit. Vahelduseks tavalistele kotlettidele võib teha
maitvaid gluteenivabu riisi-porgandikotlette(lk.24) või tatra-kohupiimakotlette(lk.25).
Kotlettide paneerimiseks kasutada kas riisi-, tatra- või muud gluteenivaba
jahu.
Magustoitudeks sobivad huvitavad
gluteenivabad- hirsipuding vanillikastmega(lk.46) või maisimannast mannapuding
(lk.47)
Küpsetistest soovitan
gluteenivaba suvikõrvitsapirukat kartulitainapõhjal(lk.59). Miks mitte
teha ka gluteenivaba minipitsat(lk.62). Pärmitaina tegemiseks kasuta
maisijahu, võid, muna, presspärmi, soola ja vett. Täidise võid teha omale
meelepärastest köögiviljadest, linnu- või veiselihast või hoopis mereandidest.
Magusatest küpsetistest proovi teha gluteenivaba rullbiskviiti pähklitega(lk.66),
kus jahu asemel kasutad jahvatatud pähkleid.
Jookidest soovitan hommikusmuutit
banaaniga(lk.78-79). Püreesta kannmikseris soja-, kaera- või riisipiim ning
banaan; lisa hapukaid marju ning kaerahelbeid või –kliisid. Kui kasutada
gluteenivabu riisihelbeid, saad nii gluteeni- kui laktoosivaga smuuti.
Samast sarjast (Ise tehtud- hästi
tehtud) on ilmunud ka Eesti gluteeni- ja laktoosivabad toidud: 75 toitu, milles
pole ei gluteeni ega laktoosi!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar