Roheline tervisepomm avokaado
Tiina Lebane ja Merrit Kiho
Supervili Avokaado:
- On üks kõige õli- ja energiarikkamatest
puuviljadest.
- Põhiosa selles sisalduvatest rasvadest moodustavad
kergesti omastatavad monoküllastumata
rasvhapped, mis:
Ø
on abiks naha ja juuste toitmisel,
Ø
kortsude ennetamisel,
Ø
ajutegevuse parandamisel,
Ø
halva kolesterooli vähendamisel ja hea
kolesterooli taseme tõstmisel.
- Sisaldab üllatavalt palju kiudaineid, mis
Ø
tekitavad täiskõhutunde,
Ø
kiirendavad soolestiku tööd,
Ø
hoiavad veresuhkru ja insuliini taseme ühtlase,
Ø
võtavad organismist kaasa osad rasva ja
kolesterooli,
Ø
langetavad veresuhkru taset,
Ø
aitavad vältida kõhukinnisust
·
Sisaldab rikkalikult kaaliumi, mis
Ø
aitab reguleerida vererõhku,
Ø
aitab lihastel normaalselt funktsioneerida,
Ø
toetab hapnikuvahetust ja vee hulga
reguleerimist kudedes.
·
Lisaks kasulikele rasvhapetele ja mineraalidele
leidub selles küllaltki rikkalikult
vitamiine A, D, E, C, K ja eriti B-rühma
vitamiine.
·
Sisaldab väga vähe suhkrut ja kuna vilja
väärtuslikud toitained imenduvad aeglaselt, on see oluline toiduaine
diabeetikutele ja kaalulangetajatele.
Kesk- ja Lõuna-Ameerikas kasvavad
avokaadopuud juba tuhandeid aastaid. Kesmine puu kasvab keskmiselt 25 m
kõrguseks ja annab aastas saagiks umbes 180 vilja. Sorte on mitmeid, kõige
tuntumad on tugeva mustjaspruuni koorega „Hass” ning siledama, tumerohelise
koorega ja silmnähtavalt pirnikujuline „Fuerte”. Pähklisema maitsega ja kõige
paremini salatisse sobivad on tumedakoorelised viljad.
Valimine. Poes avokaadot valides pigista vilja sõrmega – kui koor
kergelt nõtkub, on küpsemine alanud. Piisavast küpsusest annab tunnistust ka
vilja suhteline raskus suurusega võrreldes. Kui avokaado koor on plekiline,
täiesti pehme ja sees on tunda kivi loksumist, siis on suure tõenäosusega
tegemist üleküpsenud ja maitsetu viljaga.
Järelküpsemine, säilimine. Avokaadod korjatakse käsitsi ja
pooltoorelt ning sarnaselt tomatitele ja banaanidele lastakse neil
toatemperatuuril järelküpseda. Hoia pooltoorest avokaadot 2-3 päeva paberkotis,
kuhu võid protsessi kiirendamiseks pista õuna või banaani. Avokaado maitseb
kõige paremini toasoojalt. Küpseid avokaadosid hoia julgelt külmkapis, kus need
säilivad söömiskõlbulikuna kuni 14 päeva.
Kasutamine. Lõika avokaado kuni kivini pikisuunas läbi ja keera
mõlemaid pooli vastassuunas, kuni need eralduvad, Võta lusikaga seeme välja ja
eemalda koor. Küpsel viljal eemaldad koore väga lihtsalt – lõika avokaadopoolik
kaheks või enamaks sektoriks ning tõmba koor pöidla ja nimetissõrmega lahti,
ehk täpselt nii, nagu koorid banaani. Püüa alles jätta võimalikult palju
koorealust tumerohelist kihti, just siin on peidus kõige enam
antioksüdatiivseid karotinoide. Kõige lihtsam on avokaado viljaliha lusikaga
otse koore seest süüa.
Raamat pakub 30 retsepti jagu
põnevaid ja esmapilgul ootamatuidki lahendusi, mille abil teha avokaadost oma
sõber. Kuna tegemist on kapriisse viljaga, mis toorelt pole söödav ja
üleküpsedes muutub pahaks, anname ka nõu, kuidas avokaadot poest valida ja
kodus säilitada.
Avokaado sobib erinevate
roogade sisse:
- võided, sh hummus, guacamole;
- salatitesse;
- tortilja vahele, lk. 36 ;
- küpsetatud avokaadopoolikud (lk.39);
- supi sisse (lk.41);
- risotosse, vaata avokaadorisoto (lk.45);
- kotleti taignasse, vaata hakklihapihvid avokaadoga (lk.47);
- kastmete ja kreemide sisse (lk. 48, 51, lk. 57/61-magus kreem);
- magustoitudesse, nt. avokaadomuffinid (lk.55), mesine toorjuustukook avokaadoga(lk. 58), virgutav smuuti (lk. 63), avokaado-banaani-vaarikajäätis (lk.,64)
„100 rooga” sõsarsarja 13.
raamat.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar