8. sept 2015

Tervisetoidud


Gordon Ramsay

Gordon Ramsay, kolme Michelini tärniga pärjatud Briti tippkokk, kirglik maratonijooksja ja telesaatejuht, ütleb raamatu tutvustuses nii:
„Iga kokk võib kinnitada, et meie elustiil on ebatavaline ja ebatervislik – me pistame pidevalt midagi suhu, aga aega trenni tegemiseks napib. Ma ei taha seda stereotüüpi kinnistada. Usun, et väikese lisateadmise ja -pingutusega on igaüks suuteline muutma oma söömisharjumusi ja eluviisi paremuse suunas.
Need, kes mind tunnevad, teavad, et ma pole dieediusku. Küll aga olen ma veendunud, et suudan valmistada ja pakkuda tervislikku toitu, tegemata järeleandmisi maitses või muutmata märkimisväärselt oma toiduvalmistamismeetodeid.
Õigete komponentide valik on tervisliku toitumise kõige olulisem osa. See ei tähenda lihtsalt kõige taisemate lihatükkide ostmist ja rasva tarbimise vähendamist, vaid teadlikkust sellest, millised toiduained on konkreetsel ajahetkel oma parimas olekus nii maitse kui toitainete sisalduse poolest.
Tervisliku toidu loomise puhul on kõige olulisemateks märksõnadeks tasakaal ja mõõdukus. See ei tähenda ainult õigete toiduainete taldrikule asetamise. Hea elu on suures osas samatähenduslik toidu nautimisega.”

Kogumikust leiab Gordon Ramsay ande austaja 125 isuäratavat retsepti.

Autori lemmikviise toidu valmistamiseks, mis võimaldavad säilitada maitseid ja toitaineid, lisamata liigset rasva:
  • Vokkimine
  • Praadimine
  • Aurutamine
  • Grillimine
  • Moorimine
  • Pošeerimine
  • Küpsetamine
Siin on häid ideid tervislikeks hommikusöökideks, lõunaks, tervislikud grilltoidud, õhtusöögid, tervislikud toidud lastele, peolauatoidud ja magustoidud. Ka näpunäiteid tervislike puljongite valmistamiseks.

Miks mitte teha hommikusöögiks mõnusat meloni-marjasalatit (lk.13), milleks vajad melonit, erinevaid marju, laimi, apelsini, vedalat mett ja maitsestamiseks münti.
Palju erinevaid ideid teha kaerast tervislik hommikusöök: Bircheri müsli, granola kuivatatud jõhvikatega, banaani-kaerahelbemuffinid, kaeraskoonid kreeka pähklite ja juustuga (lk.18-19) jne.
Lõunasöögiks pakub Ramsay näiteks tummist tursa-tomatisuppi(lk.40), suitsuforellisalat apelsini ja metsiku rukolaga(lk.45), maguskartuli frittata tomatisalsaga(lk.51), spinati-kitsejuustusufleed(lk.52) jne.
Lõunaks sobib ka borš(lk.63); vürtsikas läätsesupp(lk.68), riisinuudlisalat krevettide ja taipärase kastmega(lk.71); mango-avokaado-suitsukanasalat(lk. 83). Ka viis rooga õilirikkast kalast on huvitavad: makrelli-escabeche; apteegitilli-suitsumakrellisalat; heeringas sinepi ja tilliga; pruunistatud tuunikala lehtpeediga; tomati-oliivikoorikuga forellifilee(lk.78-79)
Grilltoitudest soovitatakse: grillitud sardiinid chermoula´ga(lk.114); veiselihakotletid peedilisandi ja kurgi-jogurtikastmega(lk.119); lambakebabid paprikate ja tomatitega(lk.120) jne. Lisandiks sobivad hästi nelja kapsa salat(lk.127), mis koosneb hiinakapsast, käharast peakapsast, valgest peakapsast ja punasest peakapsast või siis kreveti-, feta ja arbuusisalat(lk.131)
Õhtusöögiideed: kalakotletid anšoovisekastmega(lk.141); veiselihavokk tai moodi (lk.151); hautatud sealiha porru ja paksoiga(Hiina lehtnaeris, lk. 155); küpsetatud suvikõrvitsa ja metsaseene risoto(lk.161) jne.
Tervislikud toidud lastele: Lõunaeinekarp köögiviljakangide ja dipikastmetega(lk.170); kanakotletid maguskartuliviiludega(lk.175); Rigatoni(pasta) kollase ja rohelise suvikõrvitsaga(lk.178); toorjuust ja jogurt ploomipüreega(lk.182) jne.
Tervislikud peotoidud: glasuuritud lõhe paksoi ja šiitake seentega(lk.202); vokitud part nuudlitega(lk.204); haudepotis küpsetatud veise välisfilee juurviljadega(lk.213) jne.
Tervislikest magustoitudest pakutakse: vanilli panna cottat mustikakastmega(lk.222), vürtsikat õunakooki(lk.226), pavlovat röstitud rabarberi kreemiga(lk.231), jogurtisorbetti(lk.243) jne.

Autori Londonis ja New Yorgis asuvaid restorane on pärjatud ühtekokku 12 Michelini tärniga. Ta on ka tunnustatud telesaatejuht, kelle auhinnatud saatesarjade hulka kuuluvad meilgi tuntud „Köögikubjas” ja „Põrgulikud köögid”.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar