Magus elu. Tervislikumalt! Valge jahu ja suhkruta
magustoidud ja koogid
Britt Paju, Pille
Enden
Sellesse raamatusse oleme kokku
kogunud magustoidud ja koogid, mis pole vööümbermõõtu ohustavad ahvatlused,
vaid pakuvad magusalauale mitmekülgsemat täiendust nii tervist kui ka
maitsemeeli silmas pidades. Seepärast oleme asendanud tühje kaloreid andvad
rafineeritud suhkru ja jahu väärtuslikemate komponentidega.
Retseptide koostamisel ei ole me
keskendunud kindlale toitumissuunale, kuid raamatus leidub valikut ka neile,
kel omad tõekspidamised või muud põhjused, mis teatud toiduaineid tarbida ei
luba.
Jättes koostisainete nimekirjast
välja valge jahu ja rafineeritud suhkru, muutub magusasõbra mängumaa kohe
avaramaks ja põnevamaks. Erisugused jahud, naturaalsed magustajad ja
pähklid-seemned – kõik need koostisained muudavad maitse mitmekülgsemaks,
varustades meid samal ajal kasulike toitainetega. See teeb maiustamisest põneva
seikluse, mis pole patt, vaid puhas rõõm, mida tasub endale aeg-ajalt lubada.
Pille ja Britt
Naturaalsed suhkrud ja muudest
magusaallikad:
- Rafineerimata suhkrud. Nt Muscavado ja Demerara
- Kookospalmisuhkur
- Agaavisiirup
- Mesi.
- Vahtrasiirup
- Puuviljad. Sobilikud on banaan, datlid (nii värsked kui kuivatatud), viigimarjad, rosinad jm kuivatatud puuviljad.
Valge jahu asemel soovitatakse
kasutada: täisteranisujahu,
speltanisujahu, rukkijahu, kaerajahu, kliid,odrajahu, tatrajahu, riisijahu, maisijahu, mandlijahu, kookosjahu, hirsijahu
Pähklid ja seemned: mandlid, metspähklid, kookospähklid, india pähklid, Kreeka pähklid, päevalilleseemned, seesamiseemned, chiaseemned, linaseemned, kõrvitsaseemned, mooniseemned
Tervislikud rasvad
- Kookosõli
- Oliivõli
- Maapähklivõi
- toorjuust
- avokaado
Raamatus on retseptide juures
kasutatud erinevaid märke: gluteenivaba, piimavaba, suhkruvaba,
sobib veganile, kiudainerikas, köögiviljaga ja kergem
valik.
Retseptid
Kiire jogurtijäätise (lk.
27) saad külmutatud marjadest, 10% Kreeka jogurtist, agaavisiirupist ja
sidrunimahlast. Kui soovid piimavaga magustoitu, asenda jogurt koorese
kookospiimaga.
Koduse „Nutella” (lk. 28)
saad blenderdades kooritud ja röstitud metspähklid, lisades agaavi- või
vahtrasiirupi, külmpressitud oliiviõli, kakaopulbri, soola, vaniljeekstrakti
või –suhkru, vajadusel pisut vett (kui soovid vedelamat kreemi). Pähklikreem
seisab külmkapis ligi nädala.
Vaid naturaalsete magustajatega
valminud tervisetrühvlid (lk. 46) pakatavad energiast ja valmivad
minutitega. Purusta köögikombainis mandlid ja lisa kookoshelbed, pehmed datlid
ning kuivatatud ploomid, kakaopulbri, mee ja chiaseemned. Töötle ühtlaseks massiks ja veereta märgade käte vahel
ümmargused pallid. Veereta osa trühvleid kakaopulbris, osa kookoshelvestes ja
mõned chiaseementes.
Avokaado-šokolaadiküpsiste
(lk. 54) valmistamisel võid kasutada ka kaera- või riisijahu ning
šokolaaditšipside asemel hakitud tumedat šokolaadi. Originaalretseptis on
järgmised koostisosad: Avokaado, hele muscovado suhkur, vanilliekstrakt, valge
veini äädikas, sooda, kaneel, kakaopulber, täisteranisujahu, tumeda šokolaadi
tšipsid (Odense), haiktud Kreeka pähklid.
Gluteeni ja suhkruvabad sõrnikud
rabarberi ja tatrajahuga (lk. 58) on klassikalistest sõrnikutest
toiteväärtuslikum ja lisab omanäolist mekki. Teraline kohupiima on sõrnikutes
parim. Tegemiseks vajad: kohupiima, sidruni mahla, vahtrasiirupit või mett,
soola, munakollaseid, tatrajahu, rabarberit. Paneerimiseks tatrajahu ja
praadimiseks õli.
Omanäoline šokolaadi-oakook
(lk. 84) on gluteenivaba, piimavaba ja köögiviljaga. Valmistamiseks vajad:
muna, pruuni roosuhkrut, punaseid konservube, oliivõli, küpsetuspulbrit,
tärklist, kakaopulbrit, näpuotsaga soola. Peale ja vahele endavalmistatud
pähklikreemi (lk. 28) ja vaarikaid.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar