Paleo supertoidud: parimad ürginimesele
sobinud toidud, mille abil põletada rasva, kasvatada lihaseid ja saavutada
optimaalselt hea tervis
Heather Connell, Julia Maranan
Paleotoitumine muutub järjest populaarsemaks. Nende toitude põhjal,
mida meie küttidest-korilastest esivanemad sõid, on paleotoitumist seostatud
mitme tervisele kasuliku mõjuga – näiteks vähendab see diabeedi,
autoimmuunhaiguste, vähi ja neurodegeneratiivsete haiguste esinemissagedust.
Kuigi tihti peetakse parimaks taimetoitu – loomset toitu loetakse aga tervisele
kahjulikuks –, sisaldavad paljud tavaliselt supertoitudeks peetavad toiduained,
näiteks soja ning kõrge glükeemilise indeksiga puu- ja kaunviljad,
antitoitaineid ja allergeene ning organism ei suuda neid tõhusalt omastada.
Paleoekspert ja holistilise toitumise nõustaja Heather Connell toob
teieni 50 paleo-supertoitu – alustades vabast loodusest püütud lõhe ja
kohalikul karjamaal kasvatatud veise lihaga ning lõpetades superrasvadega, nagu
näiteks kookosõli.
·
Rohumaapiisoni
liha sisaldab tavalisest veisehakklihast vähem rasva ja neli korda rohkem
seleeni, mis vähendab vähiriski ja võitleb depressiooni vastu.
·
Lehtkapsalised
annavad trenniks kauakestvat energiat ning aitavad parandada lihaskiude.
·
Kondipuljong
sisaldab suurt kogust aminohappeid ja kergesti seeditavat valku.
·
Kookospähklis
leidub palju südamesõbralille rasvhappeid ja see on antibakteriaalse
toimega.
Mis teeb toidust paleo-supertoidu?
-
Nad on põletikuvastase toimega;
-
Nad sisaldavad väga kvaliteetset, kergesti seeditavat valku;
-
Nad on luudele kasulikud;
-
Nad on kiudainerikkad;
-
Nad on loomulikud mürkide väljutajad
Raamat koosneb kuuest peatükist:
1.
Paleo-supervalgud
2.
Rohelised paleo-superviljad
3.
Paleo-superköögiviljad ja –juurikad
4.
Paleo-supermarjad ja –puuviljad
5.
Paleo-superrasvad
6.
Paleo-superürdid ja -vürtsid
Iga peatüki juures on ka retsept, mille järgi saate valmistada
supertoiduaineid sisaldava hõrgu roa. „Paleo-supertoidud“ on asendamatu
teejuht, mis aitab teil võtta esivanemate elustiilist parim.
Retseptid
Küpsetatud munatasside (tomati, spinati ja prosciutto`ga) (lk. 22) vajad kookosõli või selitatud võid,
hakitud spinatilehti, kirsstomateid, küüslauku, prosciutto`t, pestot, rohukana
mune jm. maitseaineid,
Lehtkapsavrapide (vürtsika
küüslaugudipiga) (lk. 64) vajad lehtkapsa lehti, rohumaal kasvanud
kana rinnafileed (grillitud), toorest suvikõrvitsat, porgandit, maasikaid,
avokaadot, värsket basiilikut. Dipi tee koduse majoneesiga, millele on lisatud
hakitud värsket murulauku, küüslaugupulbrit, tšillipulbrit, laimi mahla ja
meresoola.
Kõrvitsapannkoogid röstitud pekanipähklitega (lk. 92) on mõnus
paleo-magustoit. Kõrvitsapüree võid asendada banaani või maguskartulipüreega.
Lisaks püreele vajad kookosõli, vahtrasiirupit, kookospiima, vanilliekstrakti,
mandlijahu, kookospähklijahu, jahvatatud kaneeli, meresoola, söögisoodat ja
pekanipähkleid.
Greibi ja avokaado salatitassid (lk. 134) on värskendavaks
lisandiks suvisele grillitud kalale või kanale. Valmistamiseks vajad
sidrunimahla, avokaadot, greipi, jämesoola, hakitud värsket basiilikut,
värskelt jahvatatud pipart, oliiviõli. Serveerimiseks laimisektoreid.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar