14. dets 2015

Maksa puhastamine taimetoiduga: 10 päeva toitumiskava ja retseptid maksa puhastamiseks ja kaalulangetamiseks


Egle Koppel

Maksa võib võrrelda ülitarga keemialaboriga – ühe tähtsama strateegilise organina oleneb maksa tervisest kogu keha tervis ja inimese elu kvaliteet. Maksa imeline taastumisvõime aga annab meile võimaluse tema tööle oluliselt kaasa aidata. 
Toitumisnõustaja Egle Koppeli koostatud käsiraamat “Maksa puhastamine taimetoiduga. 10 päeva toitumiskava” annab põhjaliku ülevaate maksa ehitusest ja talitlusest, selle ülekoormuse ja haiguste põhjustest ning sellest, miks ja kuidas maksapuhastust teha, näidismenüü ja retseptid. Raamat on varustatud viidete ja allikatega.

Mis koormavad maksa?

  1. ülesöömine ja ülekaal, alatoitumine ja alakaal
  2. liigne valgu tarbimine
  3. liigne rasva tarbimine
  4. lihtsüsivesikud
  5. rafineeritud valge suhkur ja tema sugulane maisisiirup
  6. kofeiin
  7. alkohol ja tubakas
  8. liigne soola tarbimine
  9. ravimite, vitamiinide ja mineraalide ületarbimine
  10. liigne raualisandite tarbimine
  11. liigne A-vitamiini tarbimine
  12. keemilised lisaained toidus ja meie ümber
  13. väga ekstreemsed ja karmid dieedid
  14. ebameeldivad emotsioonid - viha

Kuigi maksapuhastuse jaoks on kõige sobivam just kevad, sobivad ka suvi ja sügis selleks suurepäraselt, kuna just siis on saadaval kõikvõimalikud värsked puu- ja aedviljad, mis on maksa puhastamisel väga olulise tähtsusega.


Maksapuhastuse retseptid

Peedi-pesto (lk. 111)
Selleks vajad toorest punapeeti, maapirni, küüslauku, leotatud india pähkleid, tamari sojakastet.

Rukola-spinatisalat kinoaga (lk. 114)
Hauta kinoa ja jahuta täiesti maha, seejärel haki rukola, spinat, päikesekuivatatud tomatid, kirsstomatid, värske kurk, avokaado, oliivid, punane sibul ja sega kinoaga läbi. Lisa oliivõli.

Riisinuudlid köögiviljadega (lk. 119-120)
Vokkpannil keedetud riisinuudlitele lisa riivitud porgand, paprika, suvikõrvits, porru ja seesamiseemned. Maitsesta Tamarisojakastme, Cayenne`i pipra ja hakitud peterselli või koriandriga. Kuumuta pannil, vajadusel lisa kookospiima.

Toortatra roog aedviljadega (lk. 126)
Vaja läheb: toortatart(leotatud ja kergelt kuumutatud), punast sibulat, küüslauku, suvikõrvitsat, päikesekuivatatud tomateid, kimp värsket basiilikut või muud meelepärast rohelist. Maitsesta Virgin-oliivõli ja rosee soolaga.

Yogi tee (täpne retsept lk. 130-131)
See imeline Kundalini jooga tee, mis on segu vürtsidest, piimast ja meest, on suurepärane maitseelamus, alternatiiv kohvile, annab energiat ja tekitab mõnusalt sooja tunde. Tee valmistamiseks vajad: vett, kardemoni, musta pipart, kaneelipulka, nelki, aniisi, ingverit. Maitseks mett või piima (mandli- või kookospiima).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar