Maksa puhastamine taimetoiduga: 10 päeva
toitumiskava ja retseptid maksa puhastamiseks ja kaalulangetamiseks
Egle Koppel
Maksa
võib võrrelda ülitarga keemialaboriga – ühe tähtsama strateegilise organina
oleneb maksa tervisest kogu keha tervis ja inimese elu kvaliteet. Maksa imeline
taastumisvõime aga annab meile võimaluse tema tööle oluliselt kaasa aidata.
Toitumisnõustaja Egle Koppeli koostatud käsiraamat “Maksa puhastamine taimetoiduga. 10 päeva toitumiskava” annab põhjaliku ülevaate maksa ehitusest ja talitlusest, selle ülekoormuse ja haiguste põhjustest ning sellest, miks ja kuidas maksapuhastust teha, näidismenüü ja retseptid. Raamat on varustatud viidete ja allikatega.
Toitumisnõustaja Egle Koppeli koostatud käsiraamat “Maksa puhastamine taimetoiduga. 10 päeva toitumiskava” annab põhjaliku ülevaate maksa ehitusest ja talitlusest, selle ülekoormuse ja haiguste põhjustest ning sellest, miks ja kuidas maksapuhastust teha, näidismenüü ja retseptid. Raamat on varustatud viidete ja allikatega.
Mis koormavad maksa?
- ülesöömine ja ülekaal, alatoitumine ja alakaal
- liigne valgu tarbimine
- liigne rasva tarbimine
- lihtsüsivesikud
- rafineeritud valge suhkur ja tema sugulane maisisiirup
- kofeiin
- alkohol ja tubakas
- liigne soola tarbimine
- ravimite, vitamiinide ja mineraalide ületarbimine
- liigne raualisandite tarbimine
- liigne A-vitamiini tarbimine
- keemilised lisaained toidus ja meie ümber
- väga ekstreemsed ja karmid dieedid
- ebameeldivad emotsioonid - viha
Kuigi maksapuhastuse jaoks
on kõige sobivam just kevad, sobivad ka suvi ja sügis
selleks suurepäraselt, kuna just siis on saadaval kõikvõimalikud värsked
puu- ja aedviljad, mis on maksa puhastamisel väga olulise tähtsusega.
Maksapuhastuse retseptid
Peedi-pesto (lk. 111)
Selleks vajad toorest punapeeti,
maapirni, küüslauku, leotatud india pähkleid, tamari sojakastet.
Rukola-spinatisalat kinoaga (lk. 114)
Hauta kinoa ja jahuta täiesti
maha, seejärel haki rukola, spinat, päikesekuivatatud tomatid, kirsstomatid,
värske kurk, avokaado, oliivid, punane sibul ja sega kinoaga läbi. Lisa
oliivõli.
Riisinuudlid köögiviljadega (lk. 119-120)
Vokkpannil keedetud
riisinuudlitele lisa riivitud porgand, paprika, suvikõrvits, porru ja
seesamiseemned. Maitsesta Tamarisojakastme, Cayenne`i pipra ja hakitud peterselli
või koriandriga. Kuumuta pannil, vajadusel lisa kookospiima.
Toortatra roog aedviljadega (lk. 126)
Vaja läheb: toortatart(leotatud
ja kergelt kuumutatud), punast sibulat, küüslauku, suvikõrvitsat,
päikesekuivatatud tomateid, kimp värsket basiilikut või muud meelepärast
rohelist. Maitsesta Virgin-oliivõli ja rosee soolaga.
Yogi tee (täpne retsept lk. 130-131)
See imeline Kundalini jooga tee,
mis on segu vürtsidest, piimast ja meest, on suurepärane maitseelamus,
alternatiiv kohvile, annab energiat ja tekitab mõnusalt sooja tunde. Tee
valmistamiseks vajad: vett, kardemoni, musta pipart, kaneelipulka, nelki,
aniisi, ingverit. Maitseks mett või piima (mandli- või kookospiima).
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar