22. dets 2015

Tervislik rasvane magus maitsekas. Miks ja mida me sööme


Tiina Ross

Raamat peatub tõdemustel, et toitumine on oluline osa meie igapäevatoimingutest, toitumine on teraapia. Toitumise osa enesetundele ja tervisele on ütlemata suur. Vajalik on, et keha „rõõmustaks“ iga toidukorra üle, mitte ei muutuks väsinuks ja loiuks. Käesolev kirjatükk tuletab meelde, et tähtis on teada, mida ja kuidas süüa, mis vahekorras kombineerida toiduaineid. Kui vajalikud on rasvad, suhkrud, vürtsid ja millised? Vältimatu on omada teavet kuidas erinevad toitained organismi elutegevust mõjutavad. Millal peaks sööma, mida söögiks valida ja kuidas toitu valmistada? Kui suured on otstarbekad toiduportsjonid? Viiakse kokku arusaam kogustest ja energiasisaldusest. 

Mõned raamatus olevad kuldreeglid: 

·        „oled see, mida sööd“, näiteid võib iga persoon ise mõelda  
·        „kõhurasva põletab rasv“  
·        „külluslik magus muudab vanaks“
·        „vajad energiat, vaid määral, mida kulutad“ 

Kõnealuse raamatu kaante vahele on koondatud huvitavaid tõekspidamisi toiduainete ja nende kasutamise kohta, kultuurilisi toitumistavasid, müüte ja uskumusi. Raamatus kirjutatu aitab mõista õigesti valitud toidu vajalikkust. Juttu tuleb rasvumise võimalikest põhjustest ja tagajärgedest, kehakaalu korrigeerimise eesmärgil kasutatavatest dieetidest. 

Ja siinkohal vaid üks näide raamatust, mis kinnistub nüüd ja seega on Sul meeles alati – 500 g köögivilju annab umbes sama palju energiat kui 2 šokolaadikompvekki!
 
Käesolev käsiraamat on abiks – mõtlema ja tegutsema panevaks jõuks, ennekõike neile, kel soov teadlikumalt toituda. Aga ka neile kaasmaalastele, kes täna kuuluvad riskigruppi oma liigse kehakaalu tõttu. Väärad toitumisharjumused on „võtmas võimust“ ja valitsevad nii vaimu kui keha üle.
Kogu retseptiosa on autor ise käesoleva raamatu jaoks valmistanud ja pildistanud.
Retseptid jagunevad raamatus:
·        Näksid
·        Supid
·        Pudrud, püreed
·        Salatid
·        Määrded/leivakatted
·        Pitsad, pirukad
·        Toekad road- köögiviljadega
·        Toekad road looma- ja kalaliha ning mereandidega


Kõrvitsa-juustunäkside (lk. 262) jaoks vajad sepikut, kõrvitsat, juustu, banaani, muna. Soovi korral maitsesta kaneeli ja vaniljesuhkruga.

Rukkijahupuder kookosega (lk. 280) on mõnus hommikusöök, mis valmib kiiresti. Pane vesti potti, lase keema tõusta, lisa nisukliid ja pidevalt segades ka rukkijahu ning maitsesta soolaga. Enne lauale andmist sega juurde kookosrasv ja –helbed. Lisandiks papaia või muid värskeid vilju. Maitsesta kaneeliga!

Soe porgandisalat pähklitega (lk. 334) Imemaitsev soe ja „rammus” salat valmib riisist, porgandist, oliividest, India pähklitest, paprikast ja kookosõlist. Maitsestamiseks kasuta veidi soola ja hakitud rukolat.

Juustuvõie kurkide ja avokaadoga (lk. 342) sobib suurepäraselt hommikusöögiks näiteks koos sepiku või leivaga. Määrde valmistamiseks vajad toorjuustu, avokaadot, värsket kurki, hapukurki, tomatit, maitserohelist ja seemnesegu.

Pitsade valmistamisel võid valmistada neid erinevate põhjadega: pärmitaignapõhi, lillkapsapõhi, kartulitaignast põhi ja ilma pärmita õhuke pitsapõhi. Need neli erinevat pitsapõhja retsepti leiad lk. 362-363.
Peedipitsa mandliõliga (lk. 370) on hea ja mahlane ning tervislik ja toitev. Pitsa täidiseks vajad: peeti, porgandit, tomatit, muna, mandlilaaste, mandliõli ja kitsejuustu. Maitsestamiseks ka veidi soola ja karrit.

Spinatitortilla (lk. 390) jaoks haki spinat, sibul, petersell ja paprika. Klopi lahti muna, kuumuta õli ja vala segu pannile, hauta kaane all kuini muna on hüübinud. Maitsesta meresoolaga, serveeri tomatikastme, paprika ja konserveeritud oliividega.

Kuskuss kodujuustu ja kana/kalaga (lk. 414). Valmistamiseks vajad kuskussi, kana- või kalfileed, fetajuustu, herneid, paprikat, maitsesoola, karripulbrit ja maitserohelist. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar