Paleo.
Patuvabad magustoidud ja koogid: … jätkame magusalainel 2.
Ragne Värk
Sa
hoiad käes üht üdini ahvatlevat kokaraamatut, mis peidab endas krõbedaid
küpsiseid, tummiseid ja kreemiseid magustoite, uhkeldavaid torte, koduseid
koogikesi, suus sulavaid komvekke, jahutavaid ahvatlusi, põnevaid hommikusööke
ning veel hulgaliselt muud suupärast, mis kõik paistavad silma oma headuse ja
erilisusega. Lisaboonusena on kõik need maiused paleo- ja tervisesõbralikud-
suhkru ja gluteenivabad.
See
65 retseptist koosnev kogumik on järg populaarsele raamatule „Paleo. Patuvabad
magustoidud ja koogid”.
Mõned
soovitused ja tähelepanekud enne magustoidu valmistamist:
·
Enne valmistamist loe retsept alati lõpuni ära.
·
Leota kuivatatud datleid 15 minutit enne
toiduvalmistamist soojas vees- nii on neid mugavam püreestada.
·
Kasuta kindlasti vähemalt 82% rasvasisaldusega
võid.
·
Kasuta keskmise suurusega puu- ja köögivilju, kui retseptis ei ole märgitud
teisiti.
·
Vali võimalikult küpsed puuviljad.
·
Avokaadod olgu täiesti küpsed. Toores avokaado
rikub lõpptulemuse täielikult.
·
Pähkleid ja mandleid jahvata ise kohviveskis!
Kolme
lehekülje jagu soovitusi loe ise lk. 11-13. Need aitavad sind Kindlasti!
RETSEPTID
Hommikune kookospiimapuder (lk. 15)
sobib maiustamiseks iga aastaajal. Suvel kasuta värskeid marju ja talvel sügavkülmast
võetud marju. Võid asendada need ka banaani, pirni, mangu või mõne muu
meelepärase puuviljaga. Pudru valmistamiseks vajad kookos- või mandlipiima, chiaseemneid, kookospalmisuhkrut,
röstitud mandlilaaste, mandlijahu, mooniseemneid, värskeid või külmutatud marju
ja mustikajahu.
Viie rohelise smuuti (lk. 47) valmib
kurgist, kiivist, küpsetest pirnidest, avokaadost ja laimi mahlast.Pane kõik
komponendid kaussi ja püreesta ühtlaseks seguks. Serveeri kohe!
Jahedal
sügis- või talveõhtul on hea end premeerida kuuma
šokolaadijoogiga (lk. 65) ehk paleokakaoga. Valmistamiseks vajad kookos-
või mandlipiima, mett, toorkakaod ja paar näpuotsatäit Cayenne`i pipart.
Kaunista jook kookoskreemi, röstitud kookoslaastude või pähklipuruga ning lisa
veel mõned marjad- uhkeldav vürtsikas jook ongi valmis!
Šokolaadi- peedibrownie (lk. 83)- see
kook pakatab üdini tummisest šokolaadilisusest ja täidlusest. Koogi
valmistamiseks sega munad kakaoga. Lisa kookospalmisuhkur, sool, kookosrasv ja
riivitud peet ühtlaseks tainaks. Küpseta!
Klassikalise
kirju koera (lk. 93) asemel
pakutakse tunduvalt taljesõbralikumat ja tervislikumat magustoitu, ent
olemuselt siiski oma traditsioonilise eelkäijaga sarnast varianti. Paleo
variandis vajad selleks: kuivatatud datleid, kookospiima, kookoshelbeid,
kookosrasva, toorkakaod ja kuivatatud ning peeneks hakitud virsikut.
Tummise avokaado-banaanikoogi (lk. 119)
saad küpsetest avokaadodest, banaanidest, munast, toorkakaost, küpsetuspulbrist
ja mooniseemnetest. See kook maitseb kõige paremini külmkapikülmalt!
Paleo- maasikamoos (lk. 134) valmib
kuivatatud datlidest (mis on eelnevalt leotatud), maasikatest ja
sidrunikoorest.
Laisa inimese maasikasefiir (lk. 135)
valmib vahustatud munavalgest ja paleomoosist. Pane komponendid kõrgete äärtega
kaussi ja vahusta segu miksriga umbes 5 minutit. Paku kohe! Eriti hea
mandlipiimaga!
Meemartsipan (lk. 145) valmib lihtsalt
ja kiiresti. Selleks vajad mandleid ja pehmemat mett. Jahvata mandlid peeneks
jahuks, lisa mesi ja sõtku ühtlaseks massiks. Kui mass jääb pisut jahune, võid
lisada väikese sortsu vett. Ja ongi valmis!
Täpselt
samamoodi võid valmistada martsipani ka
näiteks mets- või India pähklitest.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar