Pähklipureja mõnus elu. Toidud pähklite ja seemnetega
Liia Virkus, Tiina
Lebane
Pähklid
ja seemned on ehe näide, et head asjad on sageli pisipakendis ‒ vaid ühte ampsu on kogutud südamele tervislikud
rasvad, valgud, vitamiinid ja mineraalained.
Pähkleid
või seemneid tuleks tervise huvides tarbida iga päev. Kuidas neid põnevalt
toitudesse pikkida, kasutada salatites, snäkkides, pearoogades, küpsetistes ja
kookides-magustoitudes, ongi kirjas selles põhjalikus raamatus. 70 isuäratava
pildiga retsepti seast leiab oma lemmiku igaüks!
Retseptidele lisaks saab targemaks ka selles osas, mida head leidub igas erinevas seemne- ja pähklisordis ning miks peaks neid sööma.
Olete
teretulnud taevalikult maitsvasse ja tõeliselt tervislikku
pähkli-seemnemaailma!
Kaks
kõige lihtsamat asja, mida pähklite ja seemnete tarbimisel meeles pidada:
- Pähkleid-seemneid
tasub süüa koos süsivesikute ehk puuviljade või värske salatiga, sest
pähklid-seemneid aitavad tasakaalustada puu- ja köögiviljadest saadavate
süsivesikute mõju veresuhkrule
- Ei pea pingutama kõige tervislikuma pähkli väljaselgitamisel, sest toitainetelt on parim erinevate pähklite ja seemnete segu.
Raamat
jaguneb viide suurde peatükki:
- Põnevad ahvatlused,
suupisted ja võided
- Leivad ja näkileivad
- Eelroaks, salatisse ja suppi
- Pearoad rõõmuks perele ja sõpradele
- Koogid ja magustoidud
Ideid pähklite ja seemnete
kasutamisel erinevates retseptides.
Röstitud paprika ja Kreeka pähkli võie (lk. 46) valmib punasest
paprikast, kreeka pähklitest, tomatipastast, oliivõlist, riivsaiast. Maitsesta
Cayenne`i pipra, kaneeli, soola ja sidrunimahla ning hakitud
koriandrilehtedega. Mõnus suupiste koos köögiviljade või näkileibadega.
Kaera-seemneruudud (lk. 62) koosnevad täisterakaerahelvestest,
kuivatatud jõhvikatest või kirssidest, rosinatest, kõrvitsaseemnetest,
päevalilleseemnetst, seesamiseemnetest. Lisaks pruuni roosuhkrut,
vanillisuhkrut, muna ja võid. Süsivesikurikkad kook-küpsised, mis pakatavad
tervislikest koostisainetest ja maitsevad imehästi.
Metspähkli-linaseemneskoonid (lk. 68). Gluteenivabad! Inglismaalt
pärit küpsetised valmivad lihtsalt ja kiiresti. Pähklid ja seemned muudavad
skoonid eriti ahvatlevaks. Nende küpsetamiseks vajad: muna, riivitud
laagerdatud juustu, jahvatatud metspähkleid, hakitud metspähkleid,
suhkrustamata, kuivatatud mustikaid või kirsse, kliisid, linaseemneid,
psülliumi ehk india teelehe seemnekestade pulbrit, soola ja küpsetuspulbrit.
Lillkapsa-seemnemuffinid (lk. 100). Suurepärane tervislik amps, kus
jahu asemel on kasutatud erinevaid seemneid. Magusmõrkjas lillkapsas sobib
ideaalselt juust ja küüslaugu kooslusega. Maitsvad nii soojalt kui külmalt.
Muffinite tarvis vajad: lillkapsast, küüslauku, paksu maitsestamata
jogurtit, Gouda või Emmentali juustu,
muna, munavalget, soola, pipart, kooritud kanepiseemneid, purustatud
linaseemneid ja päevalilleseemneid.
Mee- ja mandlipaneeringus valge kala (lk. 118). Uskumatu kooslus-
valge kala ja mee-mandlipurukattega- või tunduda mõttetu riskina, kuid riskida
tasub: nõrga maitsega valgest kalast valmistad selle retsepti järgi hõrgu roa.
Roog koosneb: meelepärasest
valgest kalast (sobib ka külmutatud heik jmt), vedelast meest, riivsaiast,
hakitud mandlitest, munast. Maitseks soola ja jahvatatud pipart.
Kõrvitsa-brownie´d
parapähklitega (lk. 127). Pähklised kaneeli- ja ingverimekiga brownie´d on
parimad jahtunult. Vajad: kõrvitsapüreed, võid, muna, pruuni suhkrut,
mandlijahu, küpsetuspulbrit, ingveripulbrit, kaneeli, vanillisuhkrut, soola ja
parapähkleid.
Raamatu lõpus on tabel pähklite
ja seemnete toitainesisaldus umbes 30 grammi kohta. Tabel sisaldab: mandleid,
parapähkleid, India pähkleid, kookospähkleid, metspähkleid, maapähkleid, pekani
pähkleid, pistaatsia pähkleid, kreeks pähkleid, seedermänniseemneid,
mooniseemneid, kõrvitsaseemneid seeesamiseemneid, päevalilleseemneid,
kanepiseemneid ja tšiiaseemneid
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar