1. veebr 2016

Söö ja sära. Terviseset ja toitumisest naisele 40+


Ülle Hõbemägi

Raamat „Söö ja sära” astub toitumise soovitustes sammu võrra edasi, vastates ka küsimusele „miks?”. Raamatu esimene osa keskendub seedefunktsiooni võimalike probleemide kirjeldamisele, nende seotusele üldise tervisega ja toitumuslikele lahendustele ning käsitleb praktilises võtmes põnevat detoksifikatsiooni teemat.

Kuna raamatu keskne idee on tervises edasi aidata üleminekueas naisi, siis tutvustab autor teises osas üleminekueale iseloomulikke terviseprobleeme ja annab nõu, kuidas neid toitumise muutmise ning lisatoitainetega leevendada. Raamatust leiab laia spektri nõuandeid, mida igaüks saab vastavalt oma vajadustele ellu rakendada.
Toitumise muutmise, kaalu normaliseerimise ja vajadusel ka lisatoitainete võtmisega saab oma tervise ja hea enesetunde huvides väga palju ise ära teha ning sedakaudu reguleerida ka organismi üldist toimimist. Tervist toetavate eluviisidega naine läbib üleminekuperioodi reeglina palju väiksemate igapäevaelu häirivate sümptomitega.

Kui aga üleminekueaga seostatav probleemistik päevakajaliseks muutub, ei ole kunagi hilja teha oma toitumises ja elukorralduses muutusi, sest hormonaalsed kõikumised toovad välja pisimagi ebakõla, mis seni elu otseselt häirinud ei ole. 

Veresuhkru tasakaalu toetav toitumine, antioksüdantiderikka taimse toidu osakaalu ja n-3 rasvhapete suurendamine menüüs, kaalu normaliseerimine jmt aitavad vähendada terviseriske ning menopausi sümptomaatikat leevendada.

Organismi puhastamiseks tuleb toit valida järgnevate gruppide hulgast:
  • Köögiviljad, lehtsalatid, puuviljad, idandid, marjad, ürdid, vürtsid;
  • Kaunviljad (läätsed, oad, kikerherned);
  • Gluteenivabad teraviljad (kinoa, hirss, tatar, kaer, riis);
  • Pähklid, seemned, orgaaniline oliivõli, kookosrasv;
  • Vesi, marja- ja taimetee, kase- ja vahtramahl, värskelt pressitud köögiviljamahl, rohelised smuutid (rohelistest lehtviljadest ja köögiviljadest);
  • Muna (keedumuna, vedela kollasega), kala (aurutatud omas mahlas või fileena toorelt, nt siig, lõhe, forell).
 Piimatoodete põnevaid asendusi:
  • Mandlipiim
  • Pähklidessert
  • Taimne parmesan
  • Sojajuust tofu
Kuidas neid valmistada, sellest loe raamatust lk. 55

Gluteeni- ja kaseiinivabade toitude päevamenüü näide:
  • Hommik: hirsihelbepuder, taimne margariin, gluteenita leib singiga
  • Vahepala: puuviljasalat vähese meega röstitud kaerahelvestega
  • Lõuna: tatar, kalafilee, värske salat õli-sidrunikastmega
  • Õhtusöök: köögiviljapada kanafileega
  • Hilisõhtune snäkk: sojapuding marjadega

Raamatu lisas on välja toodud väetoidud:
  • Õietolm ja suir
  • Odraoras
  • Nisuoras
  • Klorella ehk rohevetikas
  • Dulce (merevetikas)
  • Spirulina
  • Goji-marjad
  • Chia-seemned
Nende kasulikkusest loe lk. 167-169.

Raamatu autor ÜLLE HÕBEMÄGI on lõpetanud Annely Sootsi Tervisekoolis toitumisterapeudi eriala ning saanud toitumiskonsultandi sertifikaadi Ameerika Toitumiskonsultantide Assotsatsioonilt. Ülle on toitumisalaste raamatute „SöömaDraama” ja „Puhta toidu raamatu” kaasautor ning menüüde portaali www.minutoit.ee üks loojatest. Igapäevaselt teeb individuaalseid toitumisalaseid nõustamisi erinevate terviseprobleemide puhul. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar