Söö ja sära. Terviseset
ja toitumisest naisele 40+
Ülle Hõbemägi
Raamat „Söö ja sära” astub
toitumise soovitustes sammu võrra edasi, vastates ka küsimusele „miks?”. Raamatu
esimene osa keskendub
seedefunktsiooni võimalike probleemide kirjeldamisele, nende seotusele üldise
tervisega ja toitumuslikele lahendustele ning käsitleb praktilises võtmes
põnevat detoksifikatsiooni teemat.
Kuna raamatu keskne idee on
tervises edasi aidata üleminekueas naisi, siis tutvustab autor teises osas üleminekueale iseloomulikke
terviseprobleeme ja annab nõu, kuidas neid toitumise muutmise ning
lisatoitainetega leevendada. Raamatust leiab laia spektri nõuandeid, mida
igaüks saab vastavalt oma vajadustele ellu rakendada.
Toitumise muutmise, kaalu
normaliseerimise ja vajadusel ka lisatoitainete võtmisega saab oma tervise ja
hea enesetunde huvides väga palju ise ära teha ning sedakaudu reguleerida ka
organismi üldist toimimist. Tervist toetavate eluviisidega naine läbib
üleminekuperioodi reeglina palju väiksemate igapäevaelu häirivate sümptomitega.
Kui aga üleminekueaga seostatav
probleemistik päevakajaliseks muutub, ei ole kunagi hilja teha oma toitumises
ja elukorralduses muutusi, sest hormonaalsed kõikumised toovad välja pisimagi
ebakõla, mis seni elu otseselt häirinud ei ole.
Veresuhkru tasakaalu toetav
toitumine, antioksüdantiderikka taimse toidu osakaalu ja n-3 rasvhapete
suurendamine menüüs, kaalu normaliseerimine jmt aitavad vähendada terviseriske
ning menopausi sümptomaatikat leevendada.
Organismi puhastamiseks tuleb toit valida järgnevate gruppide
hulgast:
- Köögiviljad, lehtsalatid, puuviljad, idandid,
marjad, ürdid, vürtsid;
- Kaunviljad (läätsed, oad, kikerherned);
- Gluteenivabad teraviljad (kinoa, hirss, tatar,
kaer, riis);
- Pähklid, seemned, orgaaniline oliivõli, kookosrasv;
- Vesi, marja- ja taimetee, kase- ja vahtramahl,
värskelt pressitud köögiviljamahl, rohelised smuutid (rohelistest
lehtviljadest ja köögiviljadest);
- Muna (keedumuna, vedela kollasega), kala (aurutatud
omas mahlas või fileena toorelt, nt siig, lõhe, forell).
- Mandlipiim
- Pähklidessert
- Taimne parmesan
- Sojajuust tofu
Kuidas neid valmistada, sellest loe raamatust lk. 55
Gluteeni- ja kaseiinivabade toitude päevamenüü näide:
- Hommik: hirsihelbepuder, taimne margariin, gluteenita leib singiga
- Vahepala: puuviljasalat vähese meega röstitud kaerahelvestega
- Lõuna: tatar, kalafilee, värske salat õli-sidrunikastmega
- Õhtusöök: köögiviljapada kanafileega
- Hilisõhtune snäkk: sojapuding marjadega
Raamatu lisas on välja toodud väetoidud:
- Õietolm ja suir
- Odraoras
- Nisuoras
- Klorella ehk rohevetikas
- Dulce (merevetikas)
- Spirulina
- Goji-marjad
- Chia-seemned
Raamatu autor ÜLLE HÕBEMÄGI on lõpetanud Annely Sootsi Tervisekoolis
toitumisterapeudi eriala ning saanud toitumiskonsultandi sertifikaadi Ameerika
Toitumiskonsultantide Assotsatsioonilt. Ülle on toitumisalaste raamatute
„SöömaDraama” ja „Puhta toidu raamatu” kaasautor ning menüüde portaali www.minutoit.ee üks loojatest. Igapäevaselt
teeb individuaalseid toitumisalaseid nõustamisi erinevate terviseprobleemide
puhul.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar