16. mai 2016

Riis maailma köögis


Kristel Vokk, Kadri Tran












Riis on toiduaine, mida on söödud juba üle 6000 aasta, ning maailmas on üle 8000 riisisordi valgest pruuni, punase ja mustani. Riisisordid ei erine mitte ainult värvi, vaid ka toitainete sisalduse, ettevalmistuse ja valmistusviiside poolest.
Eesti kaubandus võimaldab juba väga palju huvitatavaid ja maitsvaid riisisorte soetada, mis annab toiduvalmistamiseks uusi ning mitmekülgseid võimalusi. Nii saab muuta oma igapäevase toidulaua rikkalikumaks, põnevamaks ja õigeid riisisorte valides ka palju tervislikumaks.
Raamatus on nii riisisortide keetmise õpetusi kui ka eri riisitoodete selgitusi, mis aitavad kirjus kaubavalikus paremini orienteeruda ning annavad värskeid ja huvitavaid ideid nende igapäevaseks kasutamiseks.
Kaante vahelt leiad 50 põnevat retsepti – nii lihtsamaid kui ka pisut keerulisemaid roogi. Raamatust leiad erinevaid retsepte: eelroad, supid, pearoad ja magusroad.


RETSEPTID

Eelroad

Kodujuustusalat riisipaberis (lk. 30) valmiv suitsukanast, kodujuustust, riisipaberist, frillice- salatist, paprikast, rohelisest sibulast. Maitseks  sidrunipipart ja soola.

Metsiku riisi salat päikesekuivatatud tomatite ja avokaadoga (lk. 40) valmib metsikust riisist,veest(keetmiseks), munast, päikesekuivatatud tomatitest, Frillice-salatist, avokaadost ja punasest sibulast. Maitseks Himaalaja soola. Kastmeks: külmpressitud oliiviõli, valge veini äädikat, Põltsamaa sinepit ja roosuhkrut.

Supid

Kergelt vürtsikas riisi-läätsesupp kookospiimaga (lk. 56) valmib: Veski Mati pruunist või punasest täisterariisist, punastest läätsedest, purustatud tomatitest, kookospiimast (vähemalt 85%), kana- või köögiviljapuljongist, ingverist, sibulast, küüslaugust, õlist, kurkumist. Maitseks soola-pipart.

Riisinuudlisupp kana ja selleriga (lk. 64) valmib: kanakoibadest, Thai Choice´i riisinuudlitest, porgandist, sibulast, varssellerist, küüslaugust, Thai Choice´i sojakastmest, praadimiseks õli. Maitseks purustatud musta pipart, soola ja rohelist sibulat kaunistuseks.

Pearoad

Ahjupeedirisoto (lk. 72)  valmib: värskest peedist, Veski Mati risotoriisist, sibulast, küüslaugust, valgest veinist, köögiviljapuljongist, oliivõlist, Himaalaja soolast. Soovi korral lisa parmesani, feta-juustu ja rohelist sibulat.

Riisikotletid suitsukalaga (lk. 92) valmivad: Veski Mati risotoriisist, kuumsuitsukalast (hõbeheik), sibulast, jahust, munast. Maitseks soola-pipart ja praadimiseks õli.


Magusroad

Röstitud riisihelbemüsli puuviljasalati ja maitsestamata jogurtiga (lk. 108) valmib: Veski Mati riisihelvestest, kookoshelvestest, puuviljasalatust (endale meelepärased puuviljad), rafineerimata suhkrust ja maitsestamata jogurtist.

Musta riisi ja kookose puding (lk. 112) valmib: ümarateralisest mustast riisist, veest (riisi keetmiseks), kookospiimast, suhkrust, soolast, võist. Serveerimiseks lemmikmarju.

Riisihelvestest kakao-kookoseküpsised (lk. 120) valmivad: Veski Mati riisihelvestest, veest (riisi leotamiseks), maitsestamata jogurtist, munast, rafineerimata roosuhkrust,, toorkakaost ja kookoshelvestest. 




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar