Riis maailma köögis
Kristel Vokk, Kadri Tran
Riis on toiduaine, mida on söödud juba üle 6000 aasta, ning maailmas on üle 8000 riisisordi valgest pruuni, punase ja mustani. Riisisordid ei erine mitte ainult värvi, vaid ka toitainete sisalduse, ettevalmistuse ja valmistusviiside poolest.
Eesti kaubandus võimaldab juba väga palju
huvitatavaid ja maitsvaid riisisorte soetada, mis annab toiduvalmistamiseks
uusi ning mitmekülgseid võimalusi. Nii saab muuta oma igapäevase toidulaua
rikkalikumaks, põnevamaks ja õigeid riisisorte valides ka palju tervislikumaks.
Raamatus on nii riisisortide keetmise
õpetusi kui ka eri riisitoodete selgitusi, mis aitavad kirjus kaubavalikus
paremini orienteeruda ning annavad värskeid ja huvitavaid ideid nende
igapäevaseks kasutamiseks.
Kaante vahelt leiad 50 põnevat retsepti –
nii lihtsamaid kui ka pisut keerulisemaid roogi. Raamatust leiad erinevaid
retsepte: eelroad, supid, pearoad ja magusroad.
RETSEPTID
Eelroad
Kodujuustusalat riisipaberis (lk. 30) valmiv suitsukanast,
kodujuustust, riisipaberist, frillice- salatist, paprikast, rohelisest
sibulast. Maitseks sidrunipipart ja soola.
Metsiku riisi salat päikesekuivatatud tomatite ja avokaadoga (lk.
40) valmib metsikust riisist,veest(keetmiseks), munast, päikesekuivatatud
tomatitest, Frillice-salatist, avokaadost ja punasest sibulast. Maitseks
Himaalaja soola. Kastmeks: külmpressitud oliiviõli, valge veini äädikat,
Põltsamaa sinepit ja roosuhkrut.
Supid
Kergelt vürtsikas riisi-läätsesupp kookospiimaga (lk. 56) valmib:
Veski Mati pruunist või punasest täisterariisist, punastest läätsedest,
purustatud tomatitest, kookospiimast (vähemalt 85%), kana- või
köögiviljapuljongist, ingverist, sibulast, küüslaugust, õlist, kurkumist.
Maitseks soola-pipart.
Riisinuudlisupp kana ja selleriga (lk. 64) valmib: kanakoibadest, Thai Choice´i riisinuudlitest,
porgandist, sibulast, varssellerist, küüslaugust, Thai Choice´i sojakastmest, praadimiseks õli. Maitseks purustatud
musta pipart, soola ja rohelist sibulat kaunistuseks.
Pearoad
Ahjupeedirisoto (lk. 72) valmib: värskest peedist, Veski Mati
risotoriisist, sibulast, küüslaugust, valgest veinist, köögiviljapuljongist,
oliivõlist, Himaalaja soolast. Soovi korral lisa parmesani, feta-juustu ja
rohelist sibulat.
Riisikotletid suitsukalaga (lk. 92) valmivad: Veski Mati
risotoriisist, kuumsuitsukalast (hõbeheik), sibulast, jahust, munast. Maitseks
soola-pipart ja praadimiseks õli.
Magusroad
Röstitud riisihelbemüsli puuviljasalati ja maitsestamata jogurtiga (lk.
108) valmib: Veski Mati riisihelvestest, kookoshelvestest, puuviljasalatust
(endale meelepärased puuviljad), rafineerimata suhkrust ja maitsestamata
jogurtist.
Musta riisi ja kookose puding (lk. 112) valmib: ümarateralisest
mustast riisist, veest (riisi keetmiseks), kookospiimast, suhkrust, soolast,
võist. Serveerimiseks lemmikmarju.
Riisihelvestest kakao-kookoseküpsised (lk. 120) valmivad: Veski
Mati riisihelvestest, veest (riisi leotamiseks), maitsestamata jogurtist,
munast, rafineerimata roosuhkrust,, toorkakaost ja kookoshelvestest.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar