23. mai 2016

Tsitrustega köögis


Tiina Lebane, Pille Enden



Juba üksnes tsitrusviljade soe värv teeb meele rõõmsaks, sest sidrunite, apelsinide, greipide, laimide intensiivne värvus ei jäta kedagi ükskõikseks! Natuke sidrunikoort paneb särama pannkookide maitse, sorts värskelt pressitud apelsinimahla marineerib mõnusalt magushapukaks nii kala kui kana ja laimiga mesi turgutab enesetunnet. See on piisav põhjus, et mitmekülgsete tsitrusviljadega lähemalt tutvuda, lisada meie troopilise mekiga retseptid aromaatsesse menüüsse ja tuua sooja päikesepaistet igasse päeva!


Raamatus antakse ülevaade erinevatest tsitrusviljadest, maitsvaid üllatusi neist puuviljadest; salatid, supid, pearoad ning koogid ja magustoidud tsitrustelistest.

Samuti antakse nõuandeid, kuidas tsitruselisi säilitada ja kuidas neid töödelda, et neist kerge vaevaga kätte mahl ja riivitud koor saada.


Retseptid

Lemon curd ehk Sidrunivõie (lk. 29) on hapukas kreem, mis sobib kookide ja pirukate täidisesse ning küpsisele ja röstsaiale määrimiseks. Valmistamiseks vajad muna, suhkrut, sidrunit (mahla ja koort) ja magedat toasooja võid.

Apelsinimartsipani (lk. 36) valmistamiseks vajad peeneteralist suhkrut, tuhksuhkrut, mandlijahu, riivitud apelsini koort, apelsini mahla ja munakollast. Valmis segu keera toidukilesse ja lase vähemalt 1 tund külmikus seista.

Punase griebi ja kuumsuitsulõhe salat rohke rukolaga (lk. 40). Salati põhikomponendid on: punane greip, rukola ja kuumsuitsulõhe. Kastmeks vajad: sidrunit, oliivõli, värsket ingverit, soola ja valget pipart nig tšillipiprakauna.

Kreveti- pomelosalat (lk. 53). Salatiks vajad: pomelot, avokaadot, šalottsibulat, punast tšillikauna, kooritud keedetud krevette, salatilehti, koriandrilehti ja soolapähkleid. Kastmeks vajad: pomelo- või greibimahla, kalakastet, pruuni suhkrut ja HP kastet.

Apelsini-porgandisupi (lk. 58) valmistamiseks vajad: apelsini, pordandeid, sibulat, sidrunheina, võid, suhkrut, karripulbrit, köögiviljapuljongit, apelsinimahla, kookospiima. Maitsesta soola ja Cayenne´i pipraga, serveeri kuumalt koos maitserohelisega.

Juurviljasupp apelsini ja laimiga (lk. 62) valmib: porgandist, bataadist, juursellerist, pastinaagist, sibulast, küüslaugust, õlist, köögiviljapuljongist, tomatipüreest. Maitseks lisa kuivatatud pune, palsamiäädikas, apelsini- ja laimimahl ning apelsinikoor, sool-pipar. Serveeri hakitud peterselliga.

Mandariinikana (lk. 76) valmistamiseks vajad: õli, punast tšillikauna, kanafileed, rohelist sibulat, porgandit, valge veini äädikat, küülauku, koolapähkleid, munanuudleid. Kastmeks vajad: tumedat sojakastet, mandariini (koort ja mahla), vedelat mett, maisitärklist ja vett.

Lõhe kumkvaadimarmelaadiga (lk. 80) Vajad: lõhe- või forellifileed, soola-pipart, õli. Marmelaadi tegemiseks vajad: punast sibulat, õli, kaneelikoort, kumkvaate, pruuni suhkrut ja punase veini äädikat.

Apelsini ja šokolaadikeeksi (lk. 113) valmistamiseks vajad: võid, suhkrut, jahu, muna, piima, kakaopulbrit, apelsini, apelsinišokolaadi.

Klementiini-moonimuffinid (lk. 120) valmivad: jahust, suhkrust, mooniseementest, küpsetuspulbrist, jahvatatud ingverist, klementiinist, munast, maitsestamata jogurtist ja sulavõist.
  
Lisa  menüüsse troopilise mekiga roogasid ja too päikesepaistet oma igasse päeva!!!




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar