Taimsed õhtusöögid: toekad kõhutäied
igaks päevaks
Sandra Vungi
Taimetoidu
populariseerijana ja isikupäraste retseptide loojana tuntud Sandra Vungi kolmas
kokaraamat keskendub õhtusöökidele. Raamat algab praktiliste põhiretseptide ehk
„Taimse köögi ABCga“, liigub edasi kosutavate suppide ja salatite juurde,
õpetab tegema maailma maitsvaimaid taimseid kotlette, tutvustab lihtsaid ja
kiireid pastaroogasid, paotab ahjusuud, et lasta valla hõrk pitsade ja pirukate
lõhn, laob lagedale tõelised hitid korralike pearoogade näol ja lõpetab magusa
tooniga – sest ka magustoidul võib õhtusöögil olla oluline koht.
Siin
on nii väga lihtsaid retsepte kui ka väljakutseid köögis vilunud inimesele. Et
mitte iga päev pead murda järjekordse õhtusöögi üle, on raamatu lõppu lisatud
ka neli tasakaalustatud nädalamenüüd koos poenimekirjadega. Üle poole raamatu
toitudest on gluteenivabad.
Autoril on varem ilmunud menukad retseptiraamatud
„Kodused ja maitsvad taimetoidud. 100% taimne“ (Varrak, 2012) ja „Taimsed
magustoidud. Lihtsast luksuslikuni“ (Varrak, 2014).
Retseptid
India pähkli mozzarella (lk. 19) valmistamiseks vajad India
pähkleid, kuuma vett, tapiokki (graanuleid, mitte pulber), maitsepärmi,
õunaäädikat või valge veini äädikat ja soola. See taimne juust sobib pitsale
või lasanjele, samuti nacho´de juurde!
Vürtsikas guljašš-supi (lk. 31) jaoks vajad: õli, sibulat,
tšillikaunu, loorberilehti, vürtsköömneid, köömneid, kartulit, keevat vett, kikerherneid,
punasid ube, konservherneid, tomatipastat, soola, rafineerimata suhkrut ja
küüslauku.
Läätse-köögivilja salati (lk. 55) jaoks vajad: kuivatatud rohelisi
või pruuni läätsi, riivitud kaalikat, Hiina kapsast, rukolat, kirsstomateid,
soola, sidrunimahla ja oliivõli. Salat sobib väga hästi mõne teise roa kõrvale,
vrapi vahele või omaette einena.
Tomati-kikerhernekarri kookospiimaga (lk. 77). Karri valmistamiseks
vajad: õli, sibulat, soola, karripilbrit, jahvatatud vürtsköömneid,
loorberilehti, kikerherneid, tomatit, kookospiima, sojakastet või tamarit ja
keedetud riisi serveerimiseks.
Lihtsad herne-kapsapihvid (lk. 101) valmivad: kuivatatud kollastest
hernestest (nt poolikud), kapsast, veest, soolast, karripulbrist,
täisteranisujahust või kaerajahust ja sibulast.
Riisinuudlid maapähkli-ananassikastmega (lk. 115). Roa
valmistamiseks vajad: õli, sibulat, värskeid ananassikuubikuid, röstitud ja
soolatud maapähkleid, karripulbrit, kuuma vett, soola, sojakastet või tamarit
ja riisinuudleid.
Karrine lillkapsapirukas (lk. 145) valmib pärmitainast (retsept lk.
13) ja karrisest lillkapsakattest. Katte jaoks vajad: lillkapsast, õli,
sibulat, karripulbrit, tomatipastat, rafineerimata suhkrut, soola ja ketšupit
pärmitainale määrimiseks.
Kartulipuder koorese herne-spinatipajaga (lk. 177). Kartulipudru
retsepti leiad lk. 161. Koorese spinati-hernepaja valmistamiseks vajad: õli,
külmutatud spinatit, külmutatud rohelisi herneid, riivitud sidruni koort,
sidrunimahla, soola ja taimset koort.
Imelise rabarbrikoogi (lk. 203) jaoks vajad: täisteranisujahu,
nisujahu, kookoshelbeid, küpsetuspulbrit, soola, rafineerimata suhkrut, õli (nt
päevalille-), taimset piima või vett, õunaäädikat või valge veini äädikat,
rabarbrikuubikuid, serveerimiseks soovi korral tuhksuhkrut.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar