Tervis toidust. Tervisliku ja
tasakaalustatud toitumise alused
Annely Soots
Raamat „Toitu
terviseks“ käsitleb tervisliku tasakaalustatud toitumise aluseid. See
sobib ühtviisi nii õpikuks toitumisspetsialistile kui harivaks lugemiseks
kõigile, keda toidu ja tervise seosed ükskõikseks ei jäta. Raamat on valminud
toitumisspetsialiste koolitava Tervisekooli meeskonna ühistööna.
Toitumisest
rääkides peetakse sageli silmas vaid toidu hulka, kaloraaži ning põhitoitainete
– valkude, rasvade ja süsivesikute sisaldust. Vähem osatakse tähelepanu pöörata
toidu kvaliteedile – missuguseid fütotoitaineid seal leidub, kas rasvad on
kvaliteetsed, mis tüüpi on süsivesikud, missuguseid lisaaineid on kasutatud
jne. Samuti on oluline toitu tervislikult valmistada ning süüa regulaarselt,
tasakaalustades toidukordades süsivesikud.
Peatselt on
oodata ka väljaande järgmist osa „Toiduainete tervistav toime“, kus vaatleme
põhjalikumalt tähtsamate toiduainete koostist läbi nende mõju meie
tervisele.
Raamatu
retsensent ja kooli õpetaja biokeemik-toitumisteadlane Tiiu Vihalemm: „Üks
suurem kunst elamise kunstis on toidu õige valik. See raamat abistab ja õpetab
teaduspõhiselt õigeid toiduvalikuid tegema.“
Raamatust leiad:
·
erinevate
toiduainegruppide lühikirjeldus ja tarbimissoovitused;
·
erinevad toidu
valmistamise viisid ja nende tervislikkus;
·
erinevad rasvad ja toiduõlid
ning nende tervislikkus;
·
e-ained – kas tänapäeva
paratamatus?
RETSEPTID
Hakklihahautis paprika ja brokoliga (lk. 109) Koostisosad: hakkliha, punane sibul, küüslauk,
brokoli, punane paprika
Värviline kanavokk (lk.
110) Koostisosad: kanafilee, küüslauk, punane sibul, jupp ingverit, punane tšillikaun/tšillihelbed,
kollane paprika, brokoli, lillkapsas, suvikõrvits, porgand, kanapuljong,
spinat, aasiapäraseid riisinuudlid, kookosrasv, hakitud koriander/petersell,
laimimahl, kala- või sojakaste.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar