26. märts 2019


Tervis toidust. Tervisliku ja tasakaalustatud toitumise alused
Annely Soots














Raamat „Toitu terviseks“ käsitleb tervisliku tasakaalustatud toitumise aluseid. See sobib ühtviisi nii õpikuks toitumisspetsialistile kui harivaks lugemiseks kõigile, keda toidu ja tervise seosed ükskõikseks ei jäta. Raamat on valminud toitumisspetsialiste koolitava Tervisekooli meeskonna ühistööna. 
Toitumisest rääkides peetakse sageli silmas vaid toidu hulka, kaloraaži ning põhitoitainete – valkude, rasvade ja süsivesikute sisaldust. Vähem osatakse tähelepanu pöörata toidu kvaliteedile – missuguseid fütotoitaineid seal leidub, kas rasvad on kvaliteetsed, mis tüüpi on süsivesikud, missuguseid lisaaineid on kasutatud jne. Samuti on oluline toitu tervislikult valmistada ning süüa regulaarselt, tasakaalustades toidukordades süsivesikud. 
Peatselt on oodata ka väljaande järgmist osa „Toiduainete tervistav toime“, kus vaatleme põhjalikumalt tähtsamate toiduainete koostist läbi nende mõju meie tervisele. 
Raamatu retsensent ja kooli õpetaja biokeemik-toitumisteadlane Tiiu Vihalemm: „Üks suurem kunst elamise kunstis on toidu õige valik. See raamat abistab ja õpetab teaduspõhiselt õigeid toiduvalikuid tegema.“

Raamatust leiad:
·         erinevate toiduainegruppide lühikirjeldus ja tarbimissoovitused;
·         erinevad toidu valmistamise viisid ja nende tervislikkus;
·         erinevad rasvad ja toiduõlid ning nende tervislikkus;
·         e-ained – kas tänapäeva paratamatus?

RETSEPTID
Hakklihahautis paprika ja brokoliga (lk. 109) Koostisosad: hakkliha, punane sibul, küüslauk, brokoli, punane paprika
Värviline kanavokk (lk. 110) Koostisosad: kanafilee, küüslauk, punane sibul, jupp ingverit, punane tšillikaun/tšillihelbed, kollane paprika, brokoli, lillkapsas, suvikõrvits, porgand, kanapuljong, spinat, aasiapäraseid riisinuudlid, kookosrasv, hakitud koriander/petersell, laimimahl, kala- või sojakaste.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar