Eesti maitsed
Kristina Efert, Tiit Efert
Eestimaa on põnev ja mitmekesine. Siin leidub nii
avastamist ootavaid huvitavaid paiku kui ka igale maanurgale omaseid
traditsioone. Selle raamatu autorid läbisid oma avastusretkel üle 5000
kilomeetri Eestimaa teedel, põigates sisse kümnetesse küladesse ja taludesse
ning tutvudes sealse eluoluga. Elamused, mida nad teekonnal kogesid, on koos
rohkete fotodega koondatud nende kaante vahele.
Eeskätt on see aga toiduraamat, milles
tutvustatakse nii Eestis traditsioonilisi kui ka uusi või taasavastatud
tooraineid, mida tarbivad ise ka nende kasvatajad ja valmistajad. Kõikide
Eestimaa toiduleidude juurde on lisatud retsepte, lihtsaid ideid koduste
hõrgutiste valmistamiseks. Raamat on täis maitseelamusi ja muljeid, üllatusi ja
äratundmisrõõmu.
Tiit Efert on kogenud ajakirjanik ja
hobifotograaf, kellele meeldib kirjutada toidust ja kajastada maaelu.
Kristina Efert on usin toiduretseptide
katsetaja ja mitmete kokaraamatute autor. Tema koostatud kokaraamat „Supp“
võitis 2018. aastal parima kokaraamatu tiitli.
Retseptid
Astelpajukreemiga
šokolaadikook
(lk. 77) Koostisosad: muna, suhkur, paks jogurt, küpsetuspulber, sooda, sool,
kakaopulber, täisterajahu. Astelpajukreem: või, mahe mesi, astelpajumahl, munakollane,
muna, vahukoor, suhkur.
Fenkolisalat (lk. 31) Koostisosad: fenkolimugul, pirn, redised,
basiilik, petersell. Kaste: astelpajusinep, külmpressitud oliiviõli,
sidrunimahl, sool, värskelt jahvatatud must pipar.
Kotletid
sojaubade, peedi ja kruupidega (lk. 55)
Koostisosad: sibul, küüslauk, sojaoad, peet, kruubid, muna, kaerajahu, tšillipulber, köömned, petersell, oregano, päevalilleõli,
värskelt jahvatatud must pipar.
Puruvorm
Kreeka pähklitega (lk. 99) Koostisosad:
õunad, kõrvits, suhkur, rosmariin, sidrunimahl, jahvatatud ingver, jahvatatud
kaneel. Purukate: Kreeka pähklid, kaerajahu, suhkur, või.
Osso
bucco ahjujuurikatega (lk. 131)
Koostisosad: Liivimaa lihaveise osso bucco, rapsiõli, sool, värskelt jahvatatud
must pipar, loorberi lehed, sibul, küüslauk, soolatud metsaseened, jõhvikad,
meelepärased juurikad (nt porgand, naeris, pastinaak, kaalikas vms)
Kaneeli-kardemonirullid
meega (lk. 167) Koostisosad: piim, või,
mahe mesi, kuivpärm, jahu, kardemon, sool, muna, pärlsuhkur. Täidis: või, mahe
mesi, kaneel, pohlad.
Kanapallid
pamplikastmes (lk. 193) Kanapallid: kana
rinnafilee või kondi ja nahata kintsuliha, muna, riivsai, kohvikoor, sool,
jahvatatud valge pipar, till, petersell, külmpressitud oliiviõli. Kaste:
pamplid, sidrunimahl, nisujahu, köögiviljapuljomg, kohvikoor, mesi, sool,
värskelt jahvatatud must pipar.
Siga
piimavannis (lk. 227) Koostisosad: mahesea
küljetükk, kartulid, hapud õunad, salvei, tüümian, fenkol, sibul, piim, sool,
värskelt jahvatatud must pipar.
Tatrarull
maasikate ja kitsepiima-toorjuustuga (lk.
259) Tainas: muna, suhkur, tatrajahu, küpsetuspulber. Täidis: maitsestamata
kitsepiimatoorjuust, mahemaasikad, tuhksuhkur, vanillikauna seemned, basiiliku-
ja mündilehed.
Jalapeno-laevukesed
sinihallitusjuustuga (lk. 279) Koostisosad:
jalapeno, sinihallitusjuust, toorsuitsupeekon. Hambatikud kinnitamiseks.
Põder
mustikatega (lk. 299) Koostisosad: sool,
värskelt jahvatatud must pipar, õli, põdra tagaosa ristluutükk. Kaste: porgand,
sibul, seller, küüslauk, või, õli, punane vein, veisepuljong, mustikad,
raudrohi või rosmariini oks, sool, mesi.
Orsotto
sinihallitusjuustu ja musta küüslauguga (lk.
317) Koostisosad: odrakruubid, sibul, külmpressitud oliiviõli, või, õunasiider,
kanapuljong, sini-valgehallitusjuust, must küüslauk, sool, värskelt jahvatatud
must pipar.
Hapukapsad
õlle, mee ja astelpajumarjadega (lk. 331)
Koostisosad: hapukapsas, õlu, loorderilehed, tüümian, pardi- või searasv/või, tšillihelbed (soovi korral), astelpajumarjad, mesi.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar