17. juuli 2019


Eesti maitsed
Kristina Efert, Tiit Efert













Eestimaa on põnev ja mitmekesine. Siin leidub nii avastamist ootavaid huvitavaid paiku kui ka igale maanurgale omaseid traditsioone. Selle raamatu autorid läbisid oma avastusretkel üle 5000 kilomeetri Eestimaa teedel, põigates sisse kümnetesse küladesse ja taludesse ning tutvudes sealse eluoluga. Elamused, mida nad teekonnal kogesid, on koos rohkete fotodega koondatud nende kaante vahele.
Eeskätt on see aga toiduraamat, milles tutvustatakse nii Eestis traditsioonilisi kui ka uusi või taasavastatud tooraineid, mida tarbivad ise ka nende kasvatajad ja valmistajad. Kõikide Eestimaa toiduleidude juurde on lisatud retsepte, lihtsaid ideid koduste hõrgutiste valmistamiseks. Raamat on täis maitseelamusi ja muljeid, üllatusi ja äratundmisrõõmu.
Tiit Efert on kogenud ajakirjanik ja hobifotograaf, kellele meeldib kirjutada toidust ja kajastada maaelu.
Kristina Efert on usin toiduretseptide katsetaja ja mitmete kokaraamatute autor. Tema koostatud kokaraamat „Supp“ võitis 2018. aastal parima kokaraamatu tiitli.

Retseptid

Astelpajukreemiga šokolaadikook (lk. 77) Koostisosad: muna, suhkur, paks jogurt, küpsetuspulber, sooda, sool, kakaopulber, täisterajahu. Astelpajukreem: või, mahe mesi, astelpajumahl, munakollane, muna, vahukoor, suhkur.
Fenkolisalat (lk. 31) Koostisosad: fenkolimugul, pirn, redised, basiilik, petersell. Kaste: astelpajusinep, külmpressitud oliiviõli, sidrunimahl, sool, värskelt jahvatatud must pipar.
Kotletid sojaubade, peedi ja kruupidega (lk. 55) Koostisosad: sibul, küüslauk, sojaoad, peet, kruubid, muna, kaerajahu, tšillipulber, köömned, petersell, oregano, päevalilleõli, värskelt jahvatatud must pipar.
Puruvorm Kreeka pähklitega (lk. 99) Koostisosad: õunad, kõrvits, suhkur, rosmariin, sidrunimahl, jahvatatud ingver, jahvatatud kaneel. Purukate: Kreeka pähklid, kaerajahu, suhkur, või.
Osso bucco ahjujuurikatega (lk. 131) Koostisosad: Liivimaa lihaveise osso bucco, rapsiõli, sool, värskelt jahvatatud must pipar, loorberi lehed, sibul, küüslauk, soolatud metsaseened, jõhvikad, meelepärased juurikad (nt porgand, naeris, pastinaak, kaalikas vms)
Kaneeli-kardemonirullid meega (lk. 167) Koostisosad: piim, või, mahe mesi, kuivpärm, jahu, kardemon, sool, muna, pärlsuhkur. Täidis: või, mahe mesi, kaneel, pohlad.
Kanapallid pamplikastmes (lk. 193) Kanapallid: kana rinnafilee või kondi ja nahata kintsuliha, muna, riivsai, kohvikoor, sool, jahvatatud valge pipar, till, petersell, külmpressitud oliiviõli. Kaste: pamplid, sidrunimahl, nisujahu, köögiviljapuljomg, kohvikoor, mesi, sool, värskelt jahvatatud must pipar.
Siga piimavannis (lk. 227) Koostisosad: mahesea küljetükk, kartulid, hapud õunad, salvei, tüümian, fenkol, sibul, piim, sool, värskelt jahvatatud must pipar.
Tatrarull maasikate ja kitsepiima-toorjuustuga (lk. 259) Tainas: muna, suhkur, tatrajahu, küpsetuspulber. Täidis: maitsestamata kitsepiimatoorjuust, mahemaasikad, tuhksuhkur, vanillikauna seemned, basiiliku- ja mündilehed.
Jalapeno-laevukesed sinihallitusjuustuga (lk. 279) Koostisosad: jalapeno, sinihallitusjuust, toorsuitsupeekon. Hambatikud kinnitamiseks.
Põder mustikatega (lk. 299) Koostisosad: sool, värskelt jahvatatud must pipar, õli, põdra tagaosa ristluutükk. Kaste: porgand, sibul, seller, küüslauk, või, õli, punane vein, veisepuljong, mustikad, raudrohi või rosmariini oks, sool, mesi.
Orsotto sinihallitusjuustu ja musta küüslauguga (lk. 317) Koostisosad: odrakruubid, sibul, külmpressitud oliiviõli, või, õunasiider, kanapuljong, sini-valgehallitusjuust, must küüslauk, sool, värskelt jahvatatud must pipar.
Hapukapsad õlle, mee ja astelpajumarjadega (lk. 331) Koostisosad: hapukapsas, õlu, loorderilehed, tüümian, pardi- või searasv/või, tšillihelbed (soovi korral), astelpajumarjad, mesi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar