24. juuli 2019


Toit: mida kuradit ma sööma peaksin?
Dr Mark Hyman














Me ümber tiirleb tohutu hulk pidevalt muutuvat ja vastuolulist teavet toidu kohta. Selles infouputuses muutub valikute tegemine üha raskemaks. Toidupoodi jõudes tabab meid segadus ja jõuetus. Mida valida või mida uskuda? Ka kõige teadlikum meist jääb valikutega hätta ega tea, mida süüa, et püsida heas vormis ja parandada tervist.
Dr. Mark Hyman vaatleb iga toidugruppi üksikasjalikult ning selgitab uuringute põhjal välja, milles oleme seni eksinud. Ta paljastab, millised toidud meie tervise eest hoolt kannavad ja millised meile ohtu kujutavad. Teraviljadest kaunviljadeni, lihast piimatoodeteni ja rasvadest magusani. Lisaks tõestab ta toidu võimsat rolli ravimina, mille abil pöörata tagasi kroonilisi haigusi. Ta purustab valearusaamu ja seletab lahti paeluvaid teadusavastusi lihtsas ning arusaadavas stiilis.
Dr. Mark Hyman on praktiseeriv perearst, kümnekordne #1 New York Times menukirjanik, rahvusvaheliselt tunnustatud arvamusliider, kõneleja, koolitaja ja oma valdkonna propageerija. Ta on Clevelandi Kliiniku Funktsionaalmeditsiini Keskuse direktor. Ta on teinud kaastöid paljudele telesaadetele ja ajalehtedele.
Retseptid
Munapuder tomati, ürtide ja kitsejuustuga (lk. 362) Koostisosad: muna, sool, värskelt jahvatatud pipar, vesi, selitatud või või ghee, tomat, pehme kitsejuust, värsked ürdid (murulauk, tüümain, petersell, till, pune)
Rikkalik ja kreemjas mustikasmuuti (lk. 367-368) Koostisosad: täisrasvane magustamata kookospiim, külmutatud mustikad, medjooli datlid, maapähklivõi, alkoholi- ja gluteenivaba vanilliekstrakt, beebispinat, jääkuubikud.
Lehtkapsasalat peekonivinegretiga (lk. 370) Koostisosad: esimese külmpressi oliiviõli, peekon, õunaäädikas, Dijoni sinep, värskelt jahvatatud must pipar, portobello seened, lehtsalat, meresool, küps avokaado.
Tempeh, kinoa ja köögiviljad (lk. 377-378) Koostisosad: kinoa, vesi, orgaaniline GMo-vaba tempeh, meresool, kookosõli, hapukapsas, porgand, oavõrsed, rohelised oliivid, esimese külmpressi oliiviõli, sidrun.
Loomalihakarri (lk. 379) Koostisosad: vürtsköömned, koriandriseemned, mustad pipraterad, terve kuivatatud punane tšillikaun, värske ingver, küüslauk, šalottsibul, avokaadoõli, täisrasvane magustamata kookospiim, rohumaaveise liha, punane paprika, kanapuljong, spargelkapsas, kalakaste, basiiliku lehed.
Grillitud lõhe peterselli ja Kreeka pähkli võiga (lk. 387) Koostisosad: rohumaaveise piimast valmistatud soolamata või, Kreeka pähklid, küüslauk, petersell, meresool, esimese külmpressi oliiviõli, metsiku lõhe filee, kurk, punase veini äädikas, murulauk.
Bataadidipp (lk. 395) Koostisosad: bataat, esimese külmpressi oliiviõli, sibul, küüslauk, kikerherned, tahhiini, sidrunimahl, tšillipulber, meresool.
Trühvlid mandlivõiga (lk. 400) Koostisosad: medjooli datlid, rohumaaveise piimast valmistatud soolamata või, soolatu mandlivõi, kookosõli, kookospähkel, kakaopulber, alkoholi- ja gluteenivaba vanilliekstrakt, meresool.
Jahuvabad küpsised India pähkli võiga (403-404) Koostisasad: India pähkli või või mandlivõi, kookospalmisuhkur või vahtrasiirup, muna, alkoholi- ja gluteenivaba vanilliekstrakt, söögisooda, jahvatatud kaneel, jahvatatud ingver, jahvatatud muskaatpähkel, meresool.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar