9. okt 2019


Pioppi dieet. Uus lähenemine vahemere elustiililie
Dr Aseem Malhotra ja Donal O`Neill













Meile on aastakümneid räägitud, et tuleb vältida mune ja rasva, ning samal ajal surutud peale „tervisetoite“, mis on täis suhkrut ja rafineeritud süsivesikuid. Meile on räägitud, et süüa võib palju tahad ja mida tahad, kui vaid hoolega trenni teed  ja kõik oma kalorid ära kulutad. Ja ometi kasvab kogu maailmas rasvumine ja ülekaalulisus. II tüüpi diabeet oma omandanud epideemilised mõõtmed ja kerkinud on ka vähi, dementsuse ja südamehaiguste all kannatajate hulk.
Itaalia külas Pioppi, mis on maailma populaarseima dieedi- vahemere dieedi- sünnipaik, on aga asjalood teisiti. Inimesed elavad kauem ja tervislikumalt kui ükskõik mus mujal maailmas. Miks? Mis on nende saladus?
Kardioloog ja ülemaailmselt tuntud rasvumisekspert doktor Aseem Malhotra ja endine sportlane ja filmitegija Donal O’Neill said selles pisikesest külas teada, kuidas kombineerida tõeliselt tervistavad, maitsvad toidud ja lihtne igapäevane liikumine ning muuta elustiili just sulle sobival viisil, et elada kaua, tervelt ja õnnelikult.
Pioppi pole dieet, see on elustiil.
Retseptid
Hommikusöögid
Kolme muna omlett juustu ja spinatiga (lk. 206) Koostisosad: muna, muskaatpähkel, meresool, värskelt jahvatatud must pipar, või, beebispinat, külmpressoliiviõli, Cheddari juust, avokaado.
Šokolaadine kookospuder hautatud kirssidega (lk. 222) Koostisosad: kirsid, vanillikaun, vesi, vahukoor, tume šokolaad, kakaooad. Puder: kookosjahu, kookospuder, kookoshelbed, kakaopulber, kookospiim.
Lõunasöögid
Kreeka salat (lk. 231) Salat: kobartomat, kurk, punane sibul, roheline paprika, Kalamata vm mustad oliivid, feta. Kaste: külmpressoliiviõli, punane veiniäädikas, kuivatatud pune, kuivatatud münt, meresool, värskelt jahvatatud must pipar. Serveerimiseks värsked mündilehed.
Külm kurgi-avokaadosupp (lk. 244) Koostisosad: kurk, avokaado, jalapeno, kevadsibul, külmpressoliiviõli, maitsestamata jogust, Prantsuse koor, kana- või aedviljapuljong, värske till, sidruni mahl, meresool, värskelt jahvatatud must pipar. Serveerimiseks: külmpressoliiviõli, tillioksad, tomat, vürtsikas kaste.
Isa läätsepada (lk. 264) Koostisosad: punased läätsed, ghee, külmpressoliiviõli, sibul, ingver, küüslauk, roheline tšilli, tomat, jahvatatud koriander.
Õhtusöögid
Vürtsikas lõhekarri (lk. 284) Lõhe: lõhefilee, kurkum, meresool, külmpressoliiviõli, ghee. Kaste: külmpressoliiviõli, ghee, mustad sinepiseemned, küüslauk, roheline tšilli, tomat, sinepipulber, tšillipulber.
Kanaliblikas vürtsikas jogurtimarinaadis (lk. 297) Koostisosad: kana. Marinaad: maitsestamat jogurt, kuivatatud pune, paprikapulber, Cayenne`i pipar, Chipotle`i tšillihelbed, kurkum, sidruni mahl, meresool, värskelt jahvatatud must pipar. Serveerimiseks külmpressoliiviõli.
Süsivesikutevaene suvikõrvitsapitsa (lk. 306) Põhi: riivitud suvikõrvits, mersool, muna, jahvatatud mandlid, parmesan. Pitsakate: basiilikulehed, mozzarella, kitsejuust, šampinjon, punane sibul. Tomatikaste: külmpressoliiviõli, või, sibul, tomatipüree, küüslauk, roheline tšilli, kuivatatud pune, kuivatatud basiilik, kuivatatud tüümian, tükeldatud tomatid, palsamiäädikas. Serveerimiseks: beebispinat, rukola, külmpressoliiviõli, värskelt jahvatatud must pipar.
Kõrvalroad
Kapsasalat (lk. 313) punane kapsas, tavaline peakapsas, punane sibul, värske koriander, külmpressoliiviõli, majonees, laimi mahl, meresool, värskelt jahvatatud must pipar.
Aedviljariis (lk. 315) Koostisosad: lillkapsas või brokoli, suvikõrvits, külmpressoliiviõli, või.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar